מרכז הסיוע שם לעצמו למטרה להמשיך ולהיות מקור תמיכה משמעותי עבור הפונות והפונים ולהמשיך לפעול בכל החזיתות למען חברה בריאה וצודקת יותר. בזכות המתנדבות והמתנדבים שלנו וחברות וחברי הצוות שעובדים במרכז, הצלחנו להרחיב את המענים והפעילות שלנו ולהיות שם עבור הפונות והפונים שלנו ובשביל כל גוף וארגון שהיה זקוק לשירותים שלנו, גם במציאות של חוסר וודאות ושל שינויים תדירים.
חוברת המאמרים הופקה לרגל אירוע ההתרמה השנתי שלנו, ועוסקת בנושא לבד וביחד בתקופת הקורונה ובכלל.
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לתופעת השימוש בסם האונס. כתבות ותחקירים בנושא מתפרסמים וחושפים פוגעים שהם כמעט תמיד סדרתיים, שפעלו באין מפריע ותכננו הכל מראש. מן העבר השני עולים סיפורים של נשים רבות שנפגעו תוך שימוש בסם האונס, שנחשפות באומץ ומשתפות בחוויה שלהן. כל סיפור עומד בפני עצמו, כל סיפור הוא עולם, ובכל זאת יש קווי דמיון ועולה מהסיפורים השונים תמונה מסוימת, שממנה ודרכה אפשר להתחיל לדון במורכבות, בהיקף ובממדים של התופעה הזאת.
ימים קשים ומלאי חרדה עוברים עלינו. המאבק בנגיף הקורונה הביא איתו מציאות חברתית חדשה וזרה, שהפכה את שגרת חיינו ויצרה התמודדויות שלא הכרנו קודם. אורח החיים החדש איתו אנחנו מתמודדים מחייב היערכות מחודשת, התייחסות ותיווך שלנו את המצב לילדות/ים ולמתבגרות/ים שלנו בכל תחומי החיים, ובכלל זה גם התנהגות מינית ומניעת אלימות מינית.
מערך שיעור מיוחד שנועד ללמד חשיבה ביקורתית על "התסריטים הרומנטיים" שמשפיעים על ההתנהגות שלנו, על הקשבה לפרטנר/ית, התמודדות עם סירוב ודחייה, זיהוי מניפולציות רגשיות ושמירה על הרצונות והגבולות בתוך קשר.
המדיה היא כלי מוצלח להגברת המודעות הציבורית כלפי תופעת האלימות המינית, אולם מצד שני היא מעלה אתגרים עבור אלה אשר עברו פגיעה מינית בעברן. ייצוגים של אלימות מינית בסרטים, בתכניות טלויזיה, בחדשות, וברשתות החברתיות יכולים לעורר תגובות שליליות, החל מתחושות עצב ועצבנות ועד לפלאשבקים ותסמיני חרדה. הנה מספר דרכים בעזרתן תוכלי באופן אקטיבי לצמצם חשיפה אשר עלולה לעורר תגובות אלה.
הקיץ בכלל, והחופש הגדול בפרט, מהווים תקופה מיוחדת בשנה לבני ובנות הנוער: החופש, היציאה מהשגרה, שינויים במעגלים החברתיים ובסדר היום והתנתקות ממסגרות והשגחה של מבוגרים מזמנים לנערות ולנערים אינטראקציות חברתיות ייחודיות וזיכרונות לכל החיים. לצד ההיבטים החיוביים שביציאה מהשגרה, יש בה גם פוטנציאל להיחשף לסיטואציות סיכוניות ולעתים אף לפגיעה של ממש.
רגע לפני היציאה לחופשה – טיפים לא/נשי חינוך (ולהורים גם!) – איך להכין את התלמידות/ים להתמודדות עם פגיעות מיניות בתקופת הקיץ?
בעידן הרשתות החברתיות, החיבור בין כלי התקשורת לנפגעות קל ומהיר מתמיד. לצד פתחון הפה וההזדמנות שניתנת להן לספר את סיפורן ולדרוש צדק, אנו נתקלות ביותר ויותר מקרים שבהם הנגישות המהירה הובילה לפריצת גבולות לא רצויה ואף פוגענית. בשנים האחרונות מגיעות לפתחנו תלונות רבות של פונות שנפגעו במפגש עם כלי התקשורת – בין אם בעקבות ההתרחשויות מאחורי הקלעים, ובין אם מהתוצרים הסופיים.
ב-8 במאי 2018 ערך איגוד מרכזי הסיוע דיון מיוחד בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת, שעסק ביחס התקשורת לנפגעות תקיפה והטרדה מינית.
להלן נייר העמדה שהגיש האיגוד לקראת הדיון, שנערך בשיתוף ח"כ עאידה תומא סלימאן. במסמך מפורטות הבעיות הקיימות בסיקור התקשורתי כיום, והצעדים שנחוצים על מנת לצמצם את הנזק.
20 שנה לחוק למניעת הטרדה מינית - האם החוק מיושם?, מהפיכת הסיוע המשפטי לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, קידום מוגנות בעולם הספורט הישראלי והמפכ"ל אלשיך, שמתעקש להיות מפכ"ל של שוטרים - ולא של שוטרות: ניוזלטר איגוד מרכזי הסיוע, מרץ 2018
על המהפכה החברתית של תנועת #METOO, על הדו"ח השנתי של האיגוד, על המכשולים שמציב ההליך הפלילי בפני נפגעות ונפגעים ועל עבודת ההכשרה של צוותי בריאות הנפש - בניוזלטר איגוד מרכזי הסיוע, דצמבר 2017
על פגיעה מינית בילדים: מה חשוב לדעת, כיצד לזהות ואיך לפעול. עלון מידע שנוצר לקראת קורס הדרכה להורים במכון אדלר.
לפגיעה המינית השלכות מרחיקות לכת על בריאות הנפגעות והנפגעים, הכוללת נטייה מוגברת למחלות מסוימות. במקביל, נפגעות רבות משנות את דפוס השימוש שלהן בשירותי מערכת הבריאות - חלקן מגבירות את כמות הביקורים והבדיקות, וחלקן נמנעות מהם גם במחיר של פגיעה ממשית בבריאותן. מה צריכה מערכת הבריאות לעשות בשביל להבטיח טיפול מתאים?
מאמר מאת ד"ר שיר דפנה-תקוע, ד"ר הילה לייבוביץ-דיאמנט וד"ר אנה פדואה. מתוך הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לשנת 2017: "הנזקים הסמויים מן העין: השלכות כלכליות ובריאותיות של פגיעה מינית".
למרות ההוכחות החותכות להשפעות הפגיעה המינית על בריאות הנפש, מערכת בריאות הנפש כיום לא ערוכה להכיר ולספק מענים מותאמים לנפגעות ונפגעים הבאים/ות בשעריה. מה קורה בשטח, ומה צריך לעשות?
מאמר מאת ד"ר ענבל ברנר, מתוך הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לשנת 2017: "הנזקים הסמויים מן העין: השלכות כלכליות ובריאותיות של פגיעה מינית".