שירותי סיוע במרכזים

קווי חירום לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית

לאחר הפגיעה המינית ייתכן ותחווי/ה מספר תופעות שכיחות אשר יכולות להופיע מיד לאחר הפגיעה, אך גם שנים אחריה. בין התופעות: אי-שקט, נדודי שינה, תמונות חוזרות של האירוע, מחשבות טורדניות, עצבנות ומתח, ירידה בתיאבון, רגשות אשם, חוסר ריכוז, קשיים בזיכרון ובושה.

חשוב לנו שתדע/י שאת/ה לא לבד- בכל שלב עומד לרשותך קו הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. מתנדבות/ים מנוסות/ים, הזמינות/ים 24 שעות ביממה, יקשיבו לך ויעניקו תמיכה רגשית תוך שמירה על סודיות ופרטיות.

סיוע וליווי בהליך הפלילי

במידה ואת/ה מחליט/ה, וזה נתון אך ורק לבחירתך, את/ה יכול/ה להגיש תלונה במשטרה. תהליך הגשת התלונה יכול להיות מורכב וארוך ולכן יש באפשרותך, בכל עת, לבקש ליווי ממתנדבת או מתנדב של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. כמו כן, ניתן לקבל מידע מפורט אודות השלבים של ההליך המשפטי והאזרחי (ללא ייעוץ משפטי) דרך המוקד הטלפוני של מרכזי הסיוע השונים.

 

קבוצות תמיכה

חלק מממרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ברחבי הארץ מקיימים מפגשים קבוצתיים לנפגעות/ים ולסביבתן/ם התומכת, המספקים מרחב לעיבוד הפגיעה ולהתמודדות עם השלכותיה.

בין המשתתפות/ים נוצרת אווירה של שותפות, שייכות ואמפטיה המובילות להקשבה, הבנה וחוסר שיפוטיות. כך, נבנית מסגרת מגינה המאפשרת לעבור יחד רגעים קשים ולהתמודד עם הטראומה הקשה.

סדנאות חינוך

בני/בנות נוער ברחבי הארץ, להעלאת המודעות בנושא ולשבירת קשר השתיקה, באמצעות סדנאות המועברות בבית הספר ובארגונים שונים. כיום, לא קיים מרחב המאפשר לבנות ובני הנוער לעלות את נושא הפגיעה המינית באופן מסודר ומונחה. מרכזי הסיוע מבקשים לענות על צורך זה באמצעות סדנאות חינוך אשר אופי העברתן והתכנים העולים מהן מייצרות מרחב בו ניתן לחוש בנוח לשוחח, לשתף ולהביע תחושות ומחשבות בנושא.

הסדנאות מועברות ע"י מנחות/ים מנוסות/ים בהנחיית קבוצות אשר עברו קורס הכשרה במרכזי הסיוע. הסדנאות נבנו במיוחד על ידי רכזות החינוך של המרכזים והן מותאמות לכל קהל יעד בהתאם לצרכים ולציפייות.

 

מניעת הטרדה מינית בעבודה

החוק למניעת הטרדה מינית נחקק בשנת 1998, במטרה לייצר שינוי חברתי- למנוע פגיעה בחירותו ופרטיותו של האדם, ולקדם את השוויון בין המינים. החוק מטיל אחריות על המעביד לייצר אווירת סביבת עבודה נעימה ונטולת הטרדות מיניות ומכיר בכך כי על מנת ליצור סביבה כזו יש לחייב את הארגון ומנהליו להקפיד על נהלים שימנעו הטרדה מינית. מרכזי הסיוע השונים מקיימים מבחר של סדנאות והרצאות למקומות עבודה - למעבידים ולעובדים. במסגרת הסדנאות נלמדים מיתוסים הקשורים להטרדה מינית, מתקיימים דיונים מעמיקים בחוק וניבחנים חובותיהם וזכויותיהם של עובדים ומנהלים. כמו כן, מרכזי הסיוע מקיימים ימי עיון וסדנאות לממונות על הטרדה מינית במקום העבודה, במסגרתן ניתנים ידע וכלים, יעוץ מקצועי ותמיכה החיוניים למילוי תפקיד מורכב זה.

הכשרות לאנשי מקצוע

חלק ממרכזי הסיוע מקיימים מערך של קורסי הכשרה, הדרכה ותמיכה לנשות ואנשי מקצוע מתחומי הטיפול, הפסיכותרפיה והפסיכיאטריה שפוגשות/ים פונות ופונים נפגעי תקיפה מינית. את המערך מקיימות נשות מקצוע מומחיות מתחומי הטיפול בנשים, ובנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.

הקורסים המוצעים מאפשרים העמקה בהבנה של התהליכים הרגשיים ואסטרטגיות ההתמודדות של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית, ומוסיפים כלים לעבודה אתם בתוך החדר הטיפולי. כמו כן, הקורסים משלבים בתוכם תיאוריות בנושאי טראומה וטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, תוך למידה מתיאורי מקרה ועבודה עם חומרים משדות עבודה ספציפיים של המשתתפות/ים.