הדרכות לצוותים טיפוליים ולאנשי מקצוע

כאנשי צוות טיפולי וכאנשי מקצוע, אתם מהווים חלק בלתי נפרד מעולמם של המטופלים ושל בני משפחותיהם. יום-יום אתם מתמודדים עם הצורך לתת מענה מותאם לצרכים ולקשיים שלהם ועושים למען שיפור תפקודם האישי והחברתי, בתוך מציאות משתנה ומורכבת. פעמים רבות אתם גם מהווים חלק מרכזי במעגלי התמיכה שלהם, מודל לחיקוי ודמות "אחר משמעותי" עבורם. קטינים, נשים וחסרי ישע מהווים את קבוצות האוכלוסייה החשופות במיוחד לאלימות ולפגיעה מינית. כדי להתמודד באופן אחראי ומקצועי עם מניעה, איתור, זיהוי וטיפול באירועים ובהתנהגויות של אלימות ואלימות מינית, עלינו להכיר את ההיבטים, המאפיינים וההשלכות של התופעה. החל מהכרה ביחסנו אליה ועד להבנת כל משמעויותיה השונות והדינאמיקה של הפגיעה המינית המתרחשת ומשפיעה ברמת הפרט, המשפחה, הקבוצה, הקהילה והחברה כולה.

קהל היעד

  1. מנהלים ובכירים במערכות רווחה ובמסגרות טיפול ושיקום.
  2. עובדים סוציאליים במערכות רווחה ובמסגרות טיפוליות ושיקומיות.
  3. צוותים במסגרות טיפוליות ושיקומיות לילדים ולנוער בסיכון.
  4. צוותים במסגרות טיפוליות ושיקומיות לבעלי מגבלויות/צרכים מיוחדים.
  5. רופאי/ות משפחה, רופאי/ות נשים ורופאי/ות ילדים.
  6. צוותים במערכות בריאות, אחיות במרפאות לרפואת משפחה, נשים וילדים ואחיות "טיפת חלב״.
  7. סטודנטיות/ים למקצועות טיפוליים ורפואיים.

מטרות

  1. העלאת המודעות של אנשי טיפול וצוותים מקצועיים למאפייני תופעות האלימות והאלימות המינית.
  2. העלאת שיעורי המניעה של אלימות ואלימות מינית.
  3. הקניית ידע וכלים להתמודדות אפקטיבית עם הבעיה, כולל מניעה, איתור, זיהוי ויכולת תגובה.
  4. הנגשת מקורות הסיוע.
  5. העלאת תחושת המסוגלות והמוטיבציה בקרב אנשי טיפול וצוותים מקצועיים לספק מענים בתחומים אלו למטופליהם.
  6. העלאת שיעורי הדיווח על פגיעות מיניות בקטינים, נשים וחסרי ישע.
  7. הנגשת ידע מקצועי ועדכני והעמקת ההבנה והבקיאות בתחום הפגיעה המינית.

תכני ההדרכות

ההדרכות מועברות במתכונת סדנאית ומותאמות למאפייני הצוות, המסגרת ואוכלוסיית המטופלים. בסדנאות נעשה שימוש במצגות, סרטונים, דיון, תיאורי מקרה מהשטח ומתן דגש על התהליך הייחודי שעוברים המשתתפים.

מומלץ להזמין סדרה של 3-5 סדנאות על מנת לאפשר תהליך למידה אישי וצוותי. ניתן גם להעביר את ההדרכה במתכונת של הרצאה כאשר מדובר בקבוצה גדולה. משך כל סדנה 90 דקות.

התפתחות והתפתחות מינית בהתאם לגילאים השונים

מה מאפיין כל שלב בהתפתחות הילד/המתבגר? כיצד להבחין בין התנהגויות המאפיינות התפתחות מינית נורמטיבית לבין התנהגויות חריגות המצריכות בירור? קריטריונים להבחנה ולהתייחסות במשחק, בהתנהגות ובתפקוד האישי והחברתי של הילדים/המתבגרים.

מיתוסים ותפיסות חברתיות נפוצות אל מול המציאות בתחום האלימות המינית

סדנת הבסיס המאפשרת "קפיצה למים העמוקים" של תחום האלימות והאלימות המינית. מטרת הסדנה הינה העלאת מודעות ויצירת בסיס לשיח בנושאים אלו. הסדנה מזמנת דיון פתוח במטרה לאפשר לכל אחד מהמשתתפים לבחון עם עצמו ועם הקבוצה מיתוסים, תפיסות ועמדות אישיות וקבוצתיות הקשורות לאלימות ולאלימות מינית – מאפייניה, סיבותיה, קורבנותיה, מבצעיה וכו'. בסדנה אף מוצגים הנתונים, הסטטיסטיקות והמחקרים העדכניים בתחום על מנת לאפשר תהליך של בחינת המיתוסים אל מול המציאות.

סימני איתור וזיהוי למצוקה ולפגיעה, הסוד וקשר השתיקה, תפקידנו בחשיפת הסוד

תגובות אופייניות לילדים/בני נוער/ נשים/גברים נפגעים של תקיפה/התעללות מינית. לאילו שינויים התנהגותיים, רגשיים, גופניים וקוגניטיביים צריך לשים לב? כיצד ניתן לאתר נפגעים/ נפגעות גם כשאינם מספרים. מדוע ילדים וגם מבוגרים אינם מספרים כשמישהו פוגע/מתעלל בהם? כיצד לאפשר את חשיפת הסוד? כיצד לנהל סיטואציה שבה נחשף סוד של פגיעה או התעללות? רכישת כלים ומיומנויות למניעה, איתור וזיהוי של פגיעה והיפגעות.

תקשורת אפקטיבית עם מטופלים

כיצד לבנות את דמותנו כ"אחרים משמעותיים" עבור המטופלים/לקוחות? מה ניתן לעשות ביום יום על מנת להוות עבורם כתובת לפניות? כיצד לבנות אווירה של פתיחות ואמון המאפשרת חשיפה ושיתוף ברגשות, בסודות, במצוקות ובקשיים.

עקרונות סיוע ודרכי התמודדות

כיצד לעודד שיתוף וגילוי אצל המטופלים החווים מצוקה? איך לנהל שיחות בנושאים אלו? כיצד לתת סיוע כאשר עולה חשד או דיווח על פגיעה? כיצד להקשיב ולהגיב באופן אמפטי? מהו חוק חובת הדיווח ומהי האחריות שהוא מטיל עלינו? מהו מקומנו ותפקידנו כאשר עולה חשד לפגיעה.

הדינאמיקה של פגיעה מינית והשלכותיה

כיצד מתפתחת דינאמיקה של התעללות מינית בילדות וכיצד היא משתמרת? מהו תפקידם של הצדדים השונים בשמירת הסוד ובחשיפתו? מהו תפקידנו כאנשי מקצוע? מהן ההשלכות ארוכות הטווח של הפגיעה המינית? כיצד היא קשורה לפגיעה עצמית, להתמכרויות, להפרעות אכילה ועוד.

גילוי עריות

מהי הדינאמיקה העומדת מאחורי הפשע הבלתי נתפס הזה? האם ניתן לזהות מאפיינים מטרימים במשפחות בהן מתרחש גילוי עריות? האם אכן האימהות שותקות? האם התנהגויות של תקיפה מינית יכולות להתרחש בכל משפחה? מהו מקומינו כאנשי מקצוע כאשר אנחנו עובדים עם בני משפחה אשר יש חשד שמתקיים בה גילוי עריות.

טראומה משנית

זיהוי והכרה בהופעתה של טראומה משנית אצל אנשי מקצוע הבאים במגע לאורך זמן עם מטופלים שחוו אירועים טראומטיים. הכרת דרכים שונות ומגוונות להתמודד עימה.

 

לפרטים והזמנת סדנאות: hinuch@maslan.org.il 052-6216012 ,052-6216023

 

מיקומך באתר:פעילות>הכשרות אנשי מקצוע>הדרכות לצוותים טיפוליים ולאנשי מקצוע