סדנאות לגיל הרך

בגיל הרך מתעוררת סקרנות מינית, הילדים גדלים ומתפתחים ולומדים להכיר את גופם. כמו כן, הילדים חשופים למגוון התנהגויות (של ילדים ושל מבוגרים) ביניהן התנהגות אלימה שאינה מכבדת את המרחב האישי. חשוב לעזור ולסייע לכל ילד להכיר את גופו, להבין מהם איברים פרטיים ואת ההבדל בין בנים לבנות, לגבש יחס מכבד כלפי הגוף שלהם ושל חבריהם, להבחין בהתנהגות אשר חודרת למרחב האישי וללמוד מה ניתן לעשות כאשר התנהגות כזאת מופנית כלפיהם. הסדנאות עוסקות בשמירת גבולות העצמי והאחר, במהו סוד טוב ומהו סוד רע וכיצד ניתן להתמודד עם סודות, ובסיטואציות ושאלות המטרידות ילדים מגיל צעיר. הסדנאות לגיל הרך מועברות בכלים של תיאטרון הלקוחים מעולם הדרמה-תרפיה (הסדנאות מועברות בצורה חווייתית עם דמות תיאטרלית השזורה לאורכן). כלים אלו מנגישים עבור הילדים נושאים רגישים ומאפשרים שיח ותקשורת מילולית ובלתי מילולית המותאמת לגילם.

בנוסף לסדנאות המועברות לילדים, קיימת חשיבות רבה לרתימת ההורים והצוותים למערך ההסברה והמניעה ולהעשרת הידע שלהם בנושאים הקשורים בהתפתחות מינית של ילדים ובסימני איתור וזיהוי של פגיעות אלימות ואלימות מינית בילדים. ההדרכות להורים וההדרכות לצוותים מועברות בנפרד עבור כל קבוצה. בסדנאות נעשה שימוש במצגות, סרטונים, דיון, תיאורי מקרה מהשטח וניתן דגש על התהליך שעוברים המשתתפים. ייחודו של הפרויקט הוא במתן מענה רב מערכתי עבור צוותים, הורים וילדים בגילאי 3-8 עבור כל אחת משלוש הקבוצות מומלץ להזמין סדרה של 3-5 סדנאות על מנת לאפשר תהליך למידה משמעותי.

מטרות הפרויקט

  • הסברה והעלאת מודעות בנושאים הקשורים בהתפתחות מינית נורמטיבית לרבות הכרת הגוף, שיום של חלקי הגוף והבנת ההבדלים בין בנים לבנות.
  • הבחנה של הילדים מתי קיימת התנהגות פוגענית כלפיהם ומה ניתן לעשות במקרה כזה.
  • מניעה של התנהגויות מיניות לא מותאמות, אלימות מינית ופגיעות מיניות.

מטרות הסדנאות המועברות להורים ולצוותים

  1. העשרת הידע בנושאים של שלבי ההתפתחות הרגשית והגופנית של ילדים בגיל הרך.
  2. הבחנה בין התנהגות מינית נורמטיבית לבין התנהגות חריגה המצריכה בדיקה ובירור.
  3. העשרת הידע בנושאים של אלימות ואלימות מינית וכלים לאיתור וזיהוי של סימני פגיעה בילדים.
  4. העשרת ארגז הכלים להתמודדות עם שאלות וסיטואציות המתעוררות בהקשר לנושאים של מיניות, אלימות ואלימות מינית בקרב ילדים.
  5. שיפור מיומנויות של תקשורת והצבת גבולות- בין הורים לילדים ובין צוותי חינוך לילדים.

אוכלוסיות היעד

  1. ילדים בגילאי 3-8 הנמצאים בגני טרום חובה וחובה, פרטיים וציבוריים ותלמידי כיתות א׳ - ב׳.
  2. צוותים חינוכיים לגיל הרך.

נושאי הסדנאות המועברות לילדים:

אני וגופי

הסדנה עוסקת בהכרה ושיום של אברי הגוף השונים, לרבות איברים פרטיים. הבנת ההבדלים בין בנים לבנות. התמודדות עם סקרנות מינית תוך שמירה על גבולות אישיים וקבלת המסר "הגוף שלי ברשותי".

נגיעות

הסדנה עוסקת בהבחנה בין התחושות שמעוררות נגיעות מתאימות לרגשות שמעוררות נגיעות לא מתאימות, הבחנה בין נגיעות לגיטימיות רצויות וחשובות (גם אם לעיתים אינן נעימות=זריקה), לנגיעות שעשויות להיות נעימות, אך אינן מתאימות. למידה שמותר ורצוי לדחות נגיעות לא נעימות ולא מתאימות- אסרטיביות: "להגיד לא", אך זאת תוך הכרה בקושי להגיב במצבים של פגיעה ובמורכבות הרגשית שמעוררת נגיעה לא מתאימה ולמידה אל מי ניתן לפנות במצבי סיכון, לחץ ומצוקה.

סודות

הסדנה עוסקת בהתמודדות עם סוגיית ה"סוד". ההבדלים בין סוד לבין הלשנה או רכילות. מדוע חשוב לשתף בסוד ומי האנשים בסביבתנו אותם אנו יכולים וצריכים לשתף כאשר קורה לנו או לחבר\ה שלנו משהו לא טוב.

משך הסדנאות: 45 דק' שעה עבור כל סדנה.

נושאי הסדנאות המועברות להורים ולצוותים:

התפתחות והתפתחות מינית בהתאם לגילאים השונים

מה מאפיין כל שלב בהתפתחות הילד? כיצד להבחין בין התנהגויות המאפיינות התפתחות מינית נורמטיבית לבין התנהגויות חריגות המצריכות בירור. קריטריונים להבחנה ולהתייחסות במשחק, בהתנהגות, בתפקוד האישי והחברתי של הילדים. מה יש לעשות כאשר יש חשש להתנהגות חריגה.

תקשורת אפקטיבית עם ילדים - כיצד להוות כתובת לשיתוף עבור ילדנו

כיצד ניתן ליצור מציאות יום-יומית של שיתוף, תקשורת ואווירה של אמון ופתיחות בתוך ביתנו. מה עלינו לעשות על מנת שילדנו יראו בנו כתובת לשיתוף במצוקות, פגיעה וסודות.

מיתוסים ותפיסות נפוצות אל מול המציאות בתחום האלימות המינית

היכרות עם תחום האלימות המינית בכלל והאלימות המינית כלפי ובקרב ילדים בפרט. רכישת ידע ומושגים חדשים בתחום חשוב זה. מיהם הקורבנות של אלימות מינית? מיהם התוקפים? מהם המאפיינים של פגיעה מינית בילדים ומהן ההשלכות?

הסוד וחשיפתו - כלים למניעה, איתור, זיהוי והתמודדות עם חשד לפגיעה ולאלימות מינית

מדוע ילדים שותקים? מחיר השתיקה אל מול מחיר החשיפה בדגש על ילדים. דרכים לחשיפת הסוד וההשלכות. סימנים לאיתור וזיהוי של מצוקה ושל מצוקה על רקע פגיעה מינית. מה יש לעשות וכיצד לשוחח עם הילד כאשר יש חשד לפגיעה, ממה רצוי להימנע. במי וכיצד ניתן להיעזר, חוק חובת דיווח.

מדיה ואינטרנט וחשיפת ילדים לתכנים אלימים ומיניים

יתרונות וחסרונות של השימוש באינטרנט ובמדיה ותפקידנו כמבוגרים לתווך, לפקח ולהשגיח. מהי המשמעות של חשיפת ילדים לתכנים שאינם מתאימים לגילם? כיצד לשוחח עמם ואלו מסרים יש להעביר. אלו אמצעים פרקטיים עומדים ברשותנו על מנת לסנן, לפקח ולמנוע חשיפה לתכנים לא רצויים.

משך כל סדנה 90 דק'.

לפרטים והזמנת סדנאות:  hinuch@maslan.org.il 052-6216012 ,052-6216023

 

מיקומך באתר:פעילות>סדנאות והדרכות>סדנאות לגיל הרך