מטרת הקורס היא להקנות ארגז כלים של טיפול בהבעה ויצירה, תוך מתן דגש על שימוש בכלים הלקוחים מעולם התיאטרון. במסגרת המפגשים, תינתן ההזדמנות להכיר ולהתבונן במודלים תיאורטיים של הדרמה-תרפיה, הן ברמה העיונית והן ברמה הפרקטית-חוויתית. ההתנסות משלבת כלים וטכניקות לעבודה טיפולית בדרמה, כגון: עבודה עם מסכות, תפקידים וסיפורים. במסגרת הקורס, יינתן דגש על פיתוח היכולת הרפלקטיבית של המשתתפים ביחס לתהליך הדרמתי כמדיום טיפול, וכן לתהליכי למידה והבנה של תהליכים קבוצתיים ואישיים הנחווים בקבוצה.
קהל היעד:
- צוותים מקצועיים העוסקים בטיפול ובהנחיית קבוצות.
מסגרת הקורס:
-
התהליך כולל מינימום של חמישה מפגשים בני שעתיים.
תוכנית המפגשים:
מפגש ראשון
נלמד את העקרונות הבסיסיים של הדרמה-תרפיה, בהתבסס על תיאוריית השלבים של רנה אמונה (2000). נתנסה בתרגילים המעודדים ספונטניות ויצירתיות ונלמד אופנים שונים של כניסה לתהליך הדרמה כמדיום טיפולי.
מפגש שני
נכיר את תהליך התפתחות הדרמה תרפיה בשלושה שלבים המקבילים לשלבי התפתחות פסיכולוגית תקינה בהתבסס על מודל ההתפתחות של סו ג'נינגס (2005). נתנסה בתרגילים המעוררים חוויה סנסורית, בתרגילים השלכתיים ובלקיחת תפקיד דרמתי.
מפגש שלישי
נלמד את השפה התיאטרלית, הכלים והתהליך היצירתי והדינאמי של הפלייבק בהקשרים חברתיים וטיפוליים. נספר ונציג סיפורים מחיי המשתתפים, ונלמד להפוך אותם להתרחשות תיאטרלית וזאת בהתבסס על תיאטרון פלייבק על פי ג'ונתן פוקס (1999).
מפגש רביעי
נתבונן בתיאוריית התפקידים של רוברט לנדי (1994) על פיה האישיות מורכבת מתפקידים שונים ובכל רגע נתון נמצא האדם בתפקיד המפעיל את הביטוי הפיזי והנפשי שלו. נתנסה בכניסה לתפקיד דרמתי ונלמד לזהות כיצד התפקיד מאפשר איתור בעיה והתמודדות עמה.
מפגש חמישי
מפגש סיכום ופרידה. נתנסה בשימוש בכלים דרמתיים שונים אשר מדגישים את תהליך הפרידה מקבוצה או ממטופל. נסכם את הקורס ואת התהליך הקבוצתי והדרמתי.
לפרטים והזמנת סדנאות: hinuch@maslan.org.il 052-6216012 ,052-6216023