פתח דבר (מתוך הדו"ח)
הקובץ המלא מצורף להורדה בתחתית עמוד זה
השנה, בחרנו להקדיש את הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, לנושא שמעסיק היום רבים - פגיעה מינית בזירה הווירטואלית והדרכים בהן יש לנקוט כדי להגן על ילדים מהסכנות החדשות האורבות להם בשימוש במדיה החדשה. אמנם, תופעת האלימות המינית, אינה תופעה חדשה ועברייני המין היו כאן מאז ומעולם, אך הודות למהפכה הטכנולוגית המואצת קל יותר לעברייני מין לשלוח זרועות פוגעניות ולהגיע, דרך המחשב האישי, הטאבלט או הסמארטפון לכל ילד ולכל ילדה שנמצאים במקום שאמור להיות עבורם המקום הבטוח ביותר - ביתם הפרטי.
אין ספק שהמהפכה הטכנולוגית, שהיא אחת מהמהפכות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה האנושית טומנת בחובה סכנות רבות, במיוחד ביחס לילדים ולבני-נוער שהם אוכלוסיה שקל להשפיע עלייה וקל לנצלה. עבירות מין ברשת הן מסוכנות ואכזריות במיוחד עקב היכולת לפגוע במספר רב של קורבנות בלחיצת כפתור אחת.
ככל שהטכנולוגיה מתפתחת ומאפשרת לתקשר בקלות עם הרבה יותר אנשים, באופן חופשי, אנונימי וללא גבולות של זמן ומקום, כך גם נוצרות הזדמנויות רבות יותר לפגוע ולהיפגע. לפי סקר שהתפרסם בשנת 2014 כ-85% מבעלי הטלפונים הניידים מחזיקים כיום בסמארטפון בעל גישה לרשת האינטרנט. מכאן, שרוב הילדים, שיש להם טלפון נייד בגיל צעיר, חשופים לפגיעה מינית בזירה הוירטואלית מבלי שהמבוגרים המשמעותיים בסביבתם מודעים לכך בהכרח.
שאלה מרכזית אשר צריכה להעסיק אותנו היא האם אנחנו עושים די כדי למנוע את הפגיעה הבאה ברשת? איך אנחנו, המבוגרים, מתמודדים עם פערי הידע בנוגע לאופן השימוש ולעמדות לגבי רשת האינטרנט ביחס לידע, לשימוש ולעמדותיהם של ילדים ושל מתבגרים לגביה. הפער הבין-דורי הקיים כיום, מקשה על קיום דיאלוג ואינו מאפשר הבנה והעצמה של נוכחות המבוגרים מול מצבים ברשת שבהם יכולים ילדים ובני נוער להיות חשופים וכמובן מול מצבים בהם יש פוטנציאל לפגוע ולהיפגע.
הכותבים השונים בדו"ח זה מדגישים את הצורך לנהל שיח עם בני הנוער על הסכנות הקיימות ברשת, לחשוב יחד איתם על הדרכים בהן הם יכולים לשמור על פרטיותם, לדבר על המשמעות של העלאת תמונות לרשת, ולבחון עמם באילו אתרים ורשתות הם גולשים ולאילו סוגי אינטראקציות הם חשופים, לדבר איתם על המסרים המיניים להם הם חשופים ולנסות לתווך אותם, ואף לבקש לראות את הפרופילים שלהם ברשתות השונות, לבדוק עם מי הם מתכתבים, מה הם תוכני ההודעות ולשקול בחיוב גם התקנה של תוכנות לסינון תכנים לטלפון הנייד, לטאבלטים ולמחשבים הביתיים. על השיח עם הילדים ועם המתבגרים להתנהל בצורה מכבדת ולא שיפוטית כדי לאפשר אווירה של פתיחות ושל רצון מצד הילדים לשתף את המבוגר בחוויותיהם ואף לפנות אליו לבקשת עזרה.
אנו מקוות כי דו"ח זה יסייע לקובעי מדיניות, לאנשי חינוך ולהורים להבין טוב יותר מהם הסכנות האורבות לפתחם של ילדים בזירה הווירטואלית ואילו כלים וידע יש לתת לילדים כדי שידעו לזהות ולהתמודד עם תכנים ועם אינטראקציות שעלולים להיות פוגעניים.
כתיבת דו"ח זה היא פרי עבודה משותפת של צוות מסור ומקצועי מהאיגוד וממרכזי הסיוע וברצוני להודות לכולן: לדוברת האיגוד הנכנסת, עדי נוקד ויצמן, ולדוברת היוצאת תום יוגב. לוועדת ההיגוי: ענת דוד, רותם סדן, דפנה איזנרייך, קרן רובינשטיין, יעל רמבק, ניצן בן דב, שרי ברו ואתיה ברנהרט מגן.
ובנוסף, ברצוני להודות לצוות האיגוד המסור: עו"ד ליאת קליין, עו"ד יפעת בלפר, עו"ד מיכל ברוך ומרינה ינאי-טרינר שבזכות מסירותן ומקצועיותן הגיע האיגוד להישגים רבים במאבק המתמשך נגד אלימות מינית בחברה הישראלית. תודה לוועד המנהל של האיגוד המורכב ממנהלות תשעת מרכזי הסיוע על תמיכתן לכל אורך השנה ועל השותפות לדרך. תודות לעובדות ולעובדי המרכזים ולמתנדבים הרבים על השותפות במלאכת הקודש של מיגור תופעת האלימות המינית במדינת ישראל.
אורית סוליציאנו
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית