בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות לתופעת השימוש בסם האונס. כתבות ותחקירים בנושא מתפרסמים וחושפים פוגעים שהם כמעט תמיד סדרתיים, שפעלו באין מפריע ותכננו הכל מראש. מן העבר השני עולים סיפורים של נשים רבות שנפגעו תוך שימוש בסם האונס, שנחשפות באומץ ומשתפות בחוויה שלהן. כל סיפור עומד בפני עצמו, כל סיפור הוא עולם, ובכל זאת יש קווי דמיון ועולה מהסיפורים השונים תמונה מסוימת, שממנה ודרכה אפשר להתחיל לדון במורכבות, בהיקף ובממדים של התופעה הזאת.
מערך שיעור שנכתב בעקבות המקרה הקשה של חשד לאונס של נערה בת 13 על ידי צעיר בן 21 במלונית קורונה של משרד הרווחה. זאת עוד הזדמנות לשוחח בכיתות על הסכמה חופשית, על הדדיות ויחסי כוחות, על היכולת לזהות סיטואציות מורכבות שבהן קשה לסרב או להציב גבול ושבהן יש ניצול של פערי כוחות ומעמד.
הדוח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לשנת 2019. כולל נתונים על פגיעה מינית בישראל בשנה החולפת, לצד מאמרים ועדויות בנושא פגיעה מינית בגיל ההתבגרות וחינוך ושיח לקידום מיניות בריאה ולמניעת פגיעה מינית.
التقرير السنوي لاتحاد مراكز دعم ضحايا الاعتداءات الجنسية لسنة 2019. يشمل معطيات حول الاعتداءات الجنسية في إسرائيل في العام المنصرم. وذلك بالإضافة إلى مقالات وشهادات تخص الاعتداءات جنسية في جيل المراهقة والتربية لتطوير الجنسانية السليمة ومكافحة الاعتداءات الجنسية.
מאמרן של נעמה תמרי לפיד וקרן לוין פיינשטיין, מתוך הדו"ח השנתי של האיגוד לשנת 2016: "הנזקים הסמויים מן העין - השלכות כלכליות ובריאותיות של פגיעה מינית".
מדוע נפגעות תקיפה מינית עשויות להתקשות בהחזקת עבודה לאורך זמן, או בהשתלבות במשרה התואמת את כישוריהן - ומה אפשר לעשות בנידון?
מרים שלר, מנהלת מרכז סיוע ת"א: "חייבים לנתק את הקשר שנעשה בין האווירה המינית, החופשית והליברלית לבין הפגיעה. אסור להניח שבגלל שנמצאים במקום עם אלכוהול לכל אחד מותר לעשות מה שבראש שלו. צריך ליצור מרחבים שבהם אפשר ליהנות עם גבולות. אף אישה לא צריכה להרגיש במקומות כאלה בסכנה. וחשוב לזכור שאם מישהי משתכרת והיא מעורפלת הכרה — אין לה אפשרות להביע הסכמה ואסור לנצל את מצבה".
בדיקה רפואית בעקבות תקיפה מינית - כל מה שחשוב לדעת על הבדיקה ב"חדר 4" בבית חולים וולפסון
לתגובת הסביבה לחשיפת המקרה יש חשיבות רבה בתהליך ההחלמה והשיקום של הנפגע/ת ויש בכוחה לקדם או לעכב באופן משמעותי את התהליך. לא סתם רבות ורבים מהא/נשים שנפגעו מינית שומרים את דבר הפגיעה בסוד. לצד הבושה המאפיינת את הפגיעה המינית, ישנו גם חשש גדול מתגובות הסביבה ובמיוחד מהאשמת הקורבן, מכעס או גיחוך ומהכחשת המקרה.
לצד זאת, אנחנו יודעות ויודעים שלא פשוט לשמוע על מקרה של פגיעה מינית, על אחת כמה וכמה כשמדובר במישהי או מישהו שיקרים ללבנו. לא פעם הסיפור מפתיע, מפחיד, מתסכל ומכעיס, ומעורר תחושות קשות של חוסר אונים ורצון לסייע לנפגע/ת בכל דרך.
הניסיון שלנו מלמד שישנן דרכים יעילות לסיוע לנשים וגברים שנפגעו מינית. לשימושכן/ם עקרונות סיוע שיכולים להנחות אתכן/ם במפגש עם מקרה של פגיעה מינית.
האינטרנט מלא בתכנים מיניים, וזה מרחב נוח לפוגעים ופדופילים. ממה צריך להיזהר, ואיך אפשר ללמד את הילדות והילדים להישמר?
מצד אחד צריך לחנך למיניות בריאה, ולזהירות מפגיעות. מצד שני - אנחנו לא רוצות להפחיד, או לגרום לתחושת אשמה. אז איך אפשר לדבר על נושא טעון ומורכב כל כך בלי ליצור טראומה לילד\ה?
לפגיעות מיניות בילדים יש מאפיינים ייחודיים, והיא שכיחה הרבה מעבר למה שנהוג לחשוב. במקרה הזה - ידע הוא כח. ככל שנדע יותר על הנושא, כך נוכל לפעול באופן הטוב והמתאים ביותר.
לא יעלה על הדעת שמי שסימם ואנס יקבל שישה חודשי עבודות שירות בלבד. יש בכך עוול נורא לנפגעות שחוות טראומה כפולה – האונס עצמו, וסטירת לחי נוספת בדמות היחס המזלזל של מערכת המשפט.
החלטת הוועדה מעבירה מסר ראשון במעלה לנפגעות תקיפה ואונס – מערכת אכיפת החוק רואה אתכן. כן, יש טעם להגיש תלונה במשטרה. כן – יש טעם לעבור את התהליך המשפטי הקשה והמייגע – כי בסוף ייעשה משפט צדק והתוקף ישלם את מלוא המחיר על המעשים המחרידים.
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית וקבוצת "צדק צדק רודפות" קוראים לבוא ולהשתתף בהפגנה נגד העונש המגוחך שניתן לאנס יניב נחמן, לקראת הערעור על עונשו בבית המשפט המחוזי.
אחרי החשיפה באולפן שישי של המטופלת שהתלוננה כי פסיכיאטר מוכר תקף אותה מינית, לידי חדשות 2 Online הגיעו נתונים על מספר הנשים שפנו למרכזי סיוע. "בתחום בריאות הנפש היכולת של נשים להתלונן היא אפסית"