קבוצות תמיכה

מרכז הסיוע מפעיל כ 25 קבוצות תמיכה למען נפגעות ונפגעים, מידי שנה.

לפרטים ולהצטרפות פנו לטלפון 1202 או 1203 

קבוצות אלה מציעות למשתתפות מרחב קבוצתי מוגן, בו ניתן לעבוד על הפגיעה והשלכותיה ולדבר על הפגיעה עם נשים אחרות הנמצאות בשלב דומה של עיבוד הטראומה. המפגש מאפשר למשתתפות לראות כי הן אינן לבדן בחוויה הקשה שעברו ולהיווכח בדמיון הקיים ברגשות האשמה והבושה המתלוות לפגיעה, כמו גם בבעיות ובקשיים המלווים יצירת יחסים בינאישיים. למפגשים אלו ערך רב בשל הפוטנציאל להעצמת הנפגעות זו את זו. נכון הדבר גם לנפגעים כמובן.

בשנים האחרונות פותחו מענים ספציפיים לסוגים שונים של פגיעות ונפגעים/ות. כך ניתן מענה רחב לנפגעות ונפגעים מכל מיני רקעים הן בתוך המרכז והן בקהילה, בהתאם לצרכי המשתתפים/ות.

להשתתפות בקבוצת תמיכה ולפרטים נוספים ניתן לפנות אל קוי הסיוע 1202-נשים, 1203-גברים 

או לפנות לעינב הסטן therapy@ta1202.org

 

המרכז מקיים קבוצות תמיכה מגוונות ובהן:

למידע מפורט אודות הקבוצות לחצו על כל אחת מהן

ליווי פרטני

במקביל להשתתפות בקבוצת תמיכה, מי שזקוקה ומעוניינת בכך, זוכה לליווי פרטני במרכז (לקריאה נוספת לחצו כאן).

פורום מנחות (מרחב תומך לתומכות):

במרכז הסיוע מתקיים פורום למנחות קבוצות התמיכה. הפורום, המתכנס מידי חודש, משמש מרחב עבור מנחות הקבוצות לחילופי דעות, העשרה, מתן מידע וכלים מקצועיים. הפורום אף מאפשר למנחות עיבוד ריגשי ותמיכה הדדית.

קבוצות טראומה מתמשכת

קבוצות המתקיימות באופן רציף עם מספר מועדי כניסה למשתתפות חדשות. הקבוצות מיועדות לנשים מבוגרות בודדות וחסרות עורף משפחתי וחברתי, הנעזרות במרכז הסיוע במשך שנים רבות. רובן נתמכות על ידי המוסד לביטוח לאומי מאחר שהטראומות המיניות שחוו הפכו לחלק אינהרנטי מאישיותן, ומקשה עליהן להשתלב בחברה, בשוק העבודה ובחיי יומיום. ההשתתפות בקבוצות התמיכה מעניקה להן מקום בטוח, המאפשר תמיכה ודיאלוג אודות התנהלותן של הנשים בעקבות הפגיעה, בנוסף ללמידת מיומנויות להתנהלות יום יומית ומיומנויות לאינטראקציה בינאישית. המשתתפות מעידות על חשיבות הקבוצה בחייהן ועל תחושת ההעצמה ושייכות המחזקות אותן ותומכות בהן.

קבוצות לנפגעות בילדות

קבוצות סגורות הפועלות במודל תלת-שלבי. הקבוצות מיועדות לנשים, שעברו פגיעות ממושכות בילדות, בתוך ומחוץ למשפחה, ע"י דמות מוכרת ומשמעותית בחייהן. בקבוצות מושם דגש על האינטראקציה והקשר שבין הפוגע לנפגעת. המפגש עם נשים שעברו התנסויות דומות שובר את קשר השתיקה ומפחית תחושות של בושה ואשמה. בקבוצות ניתנת התייחסות להיבטים שונים של התקיפה ולהשלכותיה על תחומי החיים השונים בהווה, כגון יחסים בינאישיים ויכולת לתת אמון. התהליך הקבוצתי מעניק התנסות בחוויה בין אישית בריאה המבוססת על יחסים הדדיים, שוויוניים ומכבדים.

קבוצות אסירות בכלא נווה תרצה

לפי מחקרים, מעל 90% מהאסירות עברו פגיעה מינית בילדותן, דבר שהוביל אותן, בהעדר טיפול, לבחירה בדרך עבריינית. במהלך תקופת הדוח התקיימו קבוצות תמיכה לאסירות (לרבות נשים רוצחות), תוך שיתוף פעולה מלא של הנהלת וצוות הכלא ושל משטרת ישראל. הנחיית הקבוצות נעשתה ע"י מנחה מהמרכז בעלת ניסיון רב בעבודה עם אסירות ומנחה מצוות הכלא, שהוכשרה להנחיה זו. להבדיל ממסגרות אחרות, בהן העבודה עם נשים עברייניות נעשית על הסימפטומים של העבריינות, הקבוצות הללו מתמקדות בסיבה להתנהגות זו והקשר בינה לבין פגיעה מינית שחוו. הקבוצות הללו הינן חלק משיתוף פעולה רחב יותר וחשוב המתקיים בין מרכז הסיוע לשירות בתי הסוהר המאפשר שיתוף ידע וכלים לעבודה בתחום.

קבוצה ביחידה לטיפול בהתמכרויות בקהילה

בשיתוף היחידה לטיפול בהתמכרויות בתל אביב,  התקיימה קבוצת תמיכה לנשים ולגברים נפגעי תקיפה מינית מכורים-נקיים.

גברים ונשים, שנפגעו מינית בילדותם, נוטים לצריכת חומרים ממכרים כגון אלכוהול וסמים, מתוך רצון לטשטש את הכאב והסבל הנוראי ולהקהות את רגשותיהם. בקבוצה, במקום לטפל רק בסימפטומים של ההתמכרות, עוסקים בסיבה הראשונית לשימוש בסמים.

הקבוצה מונחית ב- CO על ידי 2 מנחים/ות מנוסים/ות וותיקים/ות – האחד/ת מהיחידה להתמכרויות (רוטשילד) והשניה מטעם מרכז סיוע. משתתפי/ות הקבוצה מלווים בטיפול פסיכולוגי לאורך כל תקופת הטיפול הקבוצתי.

קבוצת תמיכה ייחודית לאמהות לנפגעות תקיפה מינית

בתפיסה החברתית השלטת, תפקיד האם לשמור ולהגן על הילדים וכאשר אחד מילדיה נפגע - האצבע המאשימה מופנית כלפיה. תקיפה מינית היא נושא משתק ורובנו רוצות לשכוח אותה ולהשיב את המצב טרם הפגיעה. לרוב זה בלתי אפשרי והפגיעה נמצאת שם ומשפיעה באופן ישיר על הקשר של האם והבת ועל הקשר עם הסביבה הקרובה. הפחדים, הכעס, האשמה, חוסר האונים, החששות והלבטים, עוברים לילדינו באופן גלוי וסמוי. אמהות לנפגעות סובלות במיוחד מטראומה משנית, כתוצאה מהחשיפה הקרובה לתוצאות הפגיעה בבנותיהן, וכן חשות אחריות ואשמה פנימית לצד זו  שהסביבה מייחסת להן. במסגרת הקבוצות נעשית עבודה הקשורה לעיבוד חוויית הפגיעה בבנותיהן וחיזוק הנפרדות ביניהן כנשים אינדיבידואליות, כמו גם להבנת התהליכים העוברים על בנותיהן ומתן כלים להתמודדות עם הפגיעה ולשיפור היחסים ביניהן.

קבוצות תמיכה לזוגות הורים שילדיהם נפגעו מינית

השנה נפתחה קבוצת תמיכה לזוגות הורים של נפגעות ונפגעים. הקבוצה עוסקת בהתמודדות עם רגשות ומחשבות המלווים הורה אשר ילדו נפגע מינית. רגשות קשים כדוגמת אשמה, בושה, כישלון וחוסר אונים מערערים את הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות של ההורה, ביחס לתפקידו בתא המשפחתי. בקבוצה מתמקדים בשימור היחידה ההורית, עבודה על הזוגיות והבנת תפיסות מגדריות של כל אחד מבני הזוג. הקבוצה מונחית על ידי שני מטפלים, מנחי קבוצות מנוסים, גבר ואישה.

קבוצות תמיכה ייחודיות משולבות יוגה

הקבוצות מיועדות לתמיכה בנפגעות בבגרות בילדות. הקבוצות משלבות עבודה דינמית-רגשית עם טכניקות מעולם היוגה ומהוות מודל בארץ ובעולם לשילוב של גוף ונפש בעבודה קבוצתית סביב טראומה מינית. קבוצת תמיכה פורצת דרך היתה הראשונה מסוגה בארץ ובעקבות הצלחתה והפידבקים הטובים שהתקבלו ממשתפותיה, הועתק המודל למרכזי סיוע נוספים.

תקיפה מינית מערבת פגיעה קשה בגוף ובנפש כאחד. מעבר לפגיעה הנפשית, נשים מתמודדות עם טראומה גופנית. הגוף נושא וזוכר את הטראומה והיא אף מתבטאת בסימפטומים פיזיים, אך לרוב, אין מודעות לקשר בינם לבין הטראומה. חיזוק הגוף, נשימה נכונה והרפייה, שהינם הבסיס ליוגה, עשויים להביא את המשתתפות לחוויה גופנית ותודעתית חיובית יותר. תרגול תנוחות ונשימה מאפשר למשתתפות מפגש נינוח יותר עם הגוף וכך מקל במידת מה על חוויית הפגיעה, הטראומה והשלכותיה (מחשבות, התנהגויות כפייתיות, נדודי שינה וכו'). בעזרת התרגול המשתתפות חשות משוחררות יותר ממחשבות ומרגשות שליליים, דבר המוביל לתהליך שינוי תבניות התגובה שלהן.

הקבוצות מונחות על ידי שתי עובדות סוציאליות בעלות ניסיון רב בעבודה עם נפגעות תקיפה מינית שהן גם מדריכות יוגה. כל מפגש כולל תרגול של תנוחות יוגה, נשימה, דמיון מודרך ושיחות סביב התחושות והרגשות שמתעוררות במהלך התרגול ולאחריו. מושם דגש על החוויה הגופנית והשפעתה על הנפגעות תוך התייחסות ל "כאן ועכשיו".

קבוצת תמיכה לגברים נפגעי תקיפה מינית

כמו אצל נשים, מפגש קבוצתי ייחודי לגברים נפגעי תקיפה מינית מאפשר מרחב בטוח לעיבוד הפגיעה והשלכותיה. המפגש עם נפגעים אחרים והשיח איתם מאפשר לראות את הדמיון בתחושות האשמה והבושה ולקבל לגיטימציה לדרך ההתמודדות של כל אחד. למפגש זה ערך רב בשל הפוטנציאל להעצמה ולהגברת מערך התמיכה. ההכרה בעובדה שגם גברים נפגעים מינית והנכונות של גברים לשבת יחד בקבוצה שהפגיעה המינית הינה המכנה המשותף שלה, אינה מובנת מאליה, גם בשנת 2015, בה עדיין נשמר קשר השתיקה סביב פגיעה מינית בגברים. לכן גם היום, נדרשות פעולות איתור וגיוס אינטנסיביות של מועמדים.

בשנת 2014  התקיימו במרכז שתי קבוצות תמיכה לגברים. הקבוצות הונחו על ידי שני מטפלים, מנחי קבוצות מנוסים. קבוצות תמיכה לגברים הינן מאתגרות במיוחד הן בשל ההתמודדות עם הסטיגמה שמלווה בהשתתפות בקבוצה כאמור והן יצירת אינטימיות והבעת רגשות במסגרת הקבוצה, דבר שאינו מה בכך בקרב גברים.

קבוצת תמיכה לגברים הומואים נפגעי תקיפה מינית

הדיון לגבי תקיפה מינית בתוך הקהילה ההומוסקסואלית הינו מורכב וקיים קושי בחשיפה של התנהגויות אלימות ופוגעות בתוכה. עצם האמירה, שקיימת תופעה של תקיפה מינית בקהילה מעוררת פחדים ומצוקות הן במישור האישי והן במישור הקהילתי - חברתי.

מספר הגברים הפונים לקבל סיוע עקב תקיפות מיניות שעברו בתוך הקהילה הולך וגדל ורבים מהם נתקלים ביחס מלגלג ופוגע, הן בתוך הקהילה והן מצד גורמים חיצוניים. קיימת למעשה, הכחשה של הנושא - בתוך ומחוץ לקהילה. לאור המאפיינים והתמודדויות של אוכלוסיה זו, עלה צורך בקבוצת תמיכה ספציפית לגברים הומואים נפגעים המהווה מרחב שאינו שיפוטי ורגיש לסוגיות הייחודיות המעסיקות גברים הומואים בכלל ונפגעי תקיפה מינית הומואים בפרט.

קבוצות המשך לנפגעות

ההתמודדות עם פגיעה מינית מלווה את הנפגעת לאורך כל חייה. גם לאחר עבודה טיפולית אינטנסיבית, וחזרה למעגל החיים הנורמטיבי, נפגעות רבות זקוקות למעגלי תמיכה נוספים במהלך חייהן. בקבוצות המשך לוקחות חלק נשים שהשתתפו בקבוצות תמיכה במרכז הסיוע בעבר  ומרגישות כי ישנם עדיין נושאים, הקשורים לפגיעה ואשר דורשים טיפול נוסף במרחב בטוח ומוגן, המתמחה בנושא של פגיעה מינית.

קבוצת תמיכה/סופרוויז'ן למטפלים ומטפלות בעיריית רמת גן

בהעדר הכשרה פורמאלית ממוקדת בתחום הפגיעה המינית באקדמיה, יוצא כי מטפלות ומטפלים רבים, נפגשים במהלך עבודתם עם נפגעות ונפגעים אך חסרים כישורים בסיסיים ובהם כלים לזיהוי נפגעות ונפגעים וידע במתן מענה טיפולי מקצועי המותאם לצרכי הנפגעים. בנוסף, מטפלים/ות הנחשפים לסיפורי הפגיעה חווים טראומה משנית כתוצאה מחשיפה אינטנסיבית לסיפורים טראומטיים וחלקם אף חווים סימפטומים הדומים לסימפטומים מהם סובלות/ים המטופלים שלהם.

מפגשי הדרכה ותמיכה למטפלים מאפשרים מרחב מקצועי ואמפתי להתמודדות עם תכנים מורכבים אלה ומסייעים בידם להמשיך לעסוק בטיפול בנפגעות ונפגעים, תוך כדי הגנה על עצמם וצמצום מצבי השחיקה. השנה נערכת קבוצת תמיכה/סופרוויז'ן המשלבת בין העמקת הידע התאורטי לבין מתן תמיכה נפשית למטפלים ומטפלות העובדים בשירותי הרווחה והחינוך בעיריית רמת גן, ביניהם, מטפלים מהמרכז לאלימות במשפחה, מרכז מתבגרים - הורים, פקידות סעד לחוק הנוער ועוד.

קבוצות תמיכה/סופרוויז'ן לפרקליטות מחוז תל אביב

יוזמה ייחודית של מחלקת הליווי בהליך הפלילי במרכז הסיוע שנלדה מתוך עבודה משותפת רבת שנים בין מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בתל אביב לבין הפרקליטות והמשטרה. אחד הצרכים המהותיים שעלו מצד הפרקליטים והחוקרים הינו הצורך במרחב לעיבוד רגשי של השלכות עבודתם היומיומית עם עולם התוכן הקשה של הפגיעה המינית.

בשנת 2011 הקמנו לראשונה בישראל קבוצת תמיכה/סופרוויז'ן לפרקליטות ושנה אחר  קבוצת סופרוויז'ן לחוקרים ולחוקרות. שתיהן נועדו לאפשר מרחב לשיתוף ולשיח, עצירה של סדר היום העמוס בפרקליטות ו/או במשטרה ופינוי מרחב מוגן מפני הפרעות חיצוניות לדיון מעמיק ולהבנת השפעות העיסוק היומיומי בעבירות ובפשיעה. העבודה בקבוצות מתמקדת בהמשגה מדויקת של ההשלכות, בשיתוף ובקבלת תמיכה רגשית מהקבוצה, בקבלת זוויות התבוננות שונות על חוויותיהן של הפרקליטות ו/או החוקרים והחוקרות וברכישת כלים להתמודדות רגשית.

עצם ההשתתפות בקבוצות היווה למעשה את ההזדמנות הראשונה של הפרקליטות והחוקרים לעשות את העיבוד הנחוץ וההכרחי כל כך, מאחר שבמשטרה ובפרקליטות לא היה קיים עבורם מרחב ייחודי וחיוני זה.

ליווי פרטני

במקביל להשתתפות בקבוצת תמיכה, כל המעוניינת, זוכה לליווי פרטני הנעשה על ידי רכזות המרכז/ מתנדבות או סטודנטיות לעבודה סוציאלית ומשפטים,העושות את הכשרתן המקצועית במסגרת מרכז הסיוע.

פגיעה מינית פוגעת בתחומים רבים ולכן, בבסיס הליווי הפרטני נעשית עבודה של יצירת אמון ובניית קשר, ייצוב מצב נפשי ומשפחתי וכן הקניית מיומנויות אישיות וחברתיות. הליווי הפרטני הינו Case Management הכולל מפגשי תמיכה אישיים, ביקורי בית, ליווי למוסדות וארגונים שונים כגון לשכות הרווחה וועדות הביטוח הלאומי, מילוי טפסים, ליוויים למשטרה, סיוע בדיור באמצעות מפגשים עם עובדות זכאות, סיוע במציאת מסגרות לילדים, סיוע בחיפוש מקומות עבודה ועוד.

במסגרת הליווי הפרטני, נעשית עבודה על הקניית כלים לצורך השתלבותן בחיי הקהילה ובשוק העבודה באמצעות הכרה ביכולותיהן וכישוריהן, חשיבה משותפת על אפיקי עבודה שיתאימו להן, העצמת תחושת המסוגלות ופיתוח מיומנויות ומוטיבציה לקידום אישי ומקצועי.

הסטודנטיות והמתנדבות עוברות קורסי הכשרה אינטנסיביים מטעם מרכז הסיוע הנעים בין שלושה חודשים לחצי שנה. בהמשך הן מלוות באמצעות חונכויות אישיות ומפגשי הדרכה פרטניים וקבוצתיים.

להשתתפות בקבוצת תמיכה ולפרטים נוספים ניתן לפנות אל קוי הסיוע 1202-נשים, 1203-גברים 

או לפנות לעינב הסטן therapy@ta1202.org