במרכזי הסיוע השונים קיימות מחלקות חינוך הפועלות לצמצום התקיפה והפגיעה המינית בקרב בני/בנות נוער ברחבי הארץ, להעלאת המודעות בנושא ולשבירת קשר השתיקה, באמצעות סדנאות המועברות בבית הספר ובארגונים שונים. כיום, לא קיים מרחב המאפשר לבנות ובני הנוער לעלות את נושא הפגיעה המינית באופן מסודר ומונחה. מרכזי הסיוע מבקשים לענות על צורך זה באמצעות סדנאות חינוך אשר אופי העברתן והתכנים העולים מהן מייצרות מרחב בו ניתן לחוש בנוח לשוחח, לשתף ולהביע תחושות ומחשבות בנושא.
מרכז הסיוע בירושלים עוסק רבות בתחום החינוכי, למען יצירת שינוי חברתי ומיגור האלימות המינית. במסגרת המחלקה החינוכית מעבירים מתנדבי ומתנדבות המרכז סדנאות בבתי-ספר תיכוניים ובחטיבות ביניים בירושלים רבתי, בנושאי אלימות מינית ויחסים בין המינים וכן במסגרות חינוך בלתי פורמאליות שונות.
סדנאות לבני נוער
במחלקה החינוכית פותחה תכנית חינוכית לבני נוער בנושא אלימות מינית.
מטרות התכנית
1. חשיפת התלמידים והתלמידות לאפשרויות סיוע ותמיכה במקרה של אלימות מינית בעבר, בהווה או בעתיד.
2. מניעת אלימות מינית על ידי קידום מושגים הקשורים בשוויון בין המינים, תקשורת מכבדת וגבולות.
3. בירור אישי של התלמידים ביחס למהות של קשר, מיניות, גוף וזהות.
מבנה הסדנאות
התכנית כוללת מספר מפגשים בעלי אופי סדנאי, המותאמים לשכבות גיל שונות ומתוכננת בראייה רב-שנתית, המציעה פעילות החל מכיתה ז' ועד כיתה יב'. כל מפגש אורך כשעה וחצי ללא הפסקה, ומתבצע בקבוצות קטנות (חצי כיתה) כדי לאפשר דיון והשתתפות חווייתית של כל התלמידים בסדנא. הסדנאות לחצאי הכיתות מתקיימות במקביל. חלק מהסדנאות מועברות לקבוצות מעורבות (בנים ובנות יחד) וחלקן לקבוצות נפרדות (בנות ובנים בנפרד). התכנית כוללת בין שתיים לארבע סדנאות בשנת לימודים אחת, כדי לתת זמן לעיבוד החומר וכן לאפשר לתלמידים גם מרחב מעורב וגם מרחב נפרד לכל מגדר לשיח על הנושאים הרגישים. כל הסדנאות מתקיימות בהנחיה מקצועית של מנחות ומנחים מטעם מרכז הסיוע. תכני הסדנאות והסיטואציות נבחרים ונבנים בהתאם לצרכי התלמידים ובתיאום עם הצוות החינוכי.
סדנאות לצוות חינוכי
מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בירושלים עוסק במשך שנים רבות בפעילות חינוכית והסברתית למניעת אלימות מינית, וכן בהכשרת צוותים חינוכיים להתמודדות עם הנושא בקרב אוכלוסיות שונות. במסגרות חינוכיות, מבוגרים/ות ובני/ות נוער הנמצאים במסגרת חינוכית, מוצפים בשאלות, רגשות וזכרונות הקשורים למיניות ולפגיעה מינית ושבאופן טבעי מתבטאים בכל הקשרי החיים. בנוסף, כבכל חברה, יש לעיתים תופעות של הטרדה ופגיעה מינית בין העוברים את התהליך החינוכי לבין עצמם. בשל האחריות העצומה המוטלת על אנשי צוות במקומות כגון הוסטלים, פנימיות, תנועות נוער ועוד, יש חשיבות גדולה להכשרת הצוות החינוכי על מנת שיוכלו לתת את המענים הנדרשים בצורה מיטבית. בנוסף, עצם העיסוק בעולם הפגיעה המינית אינו פשוט גם עבור אנשי חינוך ודרוש תהליך שיאפשר קבלת ידע, כלים ופיתוח שיח בתוך הצוות על נושא קשה זה.
במידה ויש רצון להכניס גם פעילות לנמצאים בתהליך החינוכי (בין אם מבוגרות/ים ובין אם בני/ות נוער), מומלץ מאוד שמפגשי ההכשרה יתקיימו לפני התחלת פעילות חינוכית של מרכז הסיוע איתם. ניתן כמובן גם לקיים הכשרה מבלי להעביר פעילות לנמצאים בתהליך החינוכי. ככל שיינתן זמן ארוך יותר להכשרה, יתאפשר תהליך מעמיק יותר עם הצוות שיאפשר התמודדות טובה יותר עם אתגרי ההתנהלות בחיי היום יום. מניסיוננו, חשוב מאוד להקדיש זמן ומשאבים להכשרת הצוות המלווה על מנת להבטיח מענה איכותי ולייצר סביבה חינוכית בטוחה.
תכני המפגשים לצוותים חינוכיים
* יצוין כי התכנים הללו רלוונטיים גם לצוותים בעלי אוריינטציה חינוכית כגון מלווים רוחניים, פעילים קהילתיים וכדומה.
במפגשי ההכשרה יעובר ידע על תופעת הפגיעה המינית, התגובות לה והשלכותיה בטווח הקצר והארוך, מאפיינים ייחודיים לקבוצות גיל שונות, ופגיעות מיניות יחודיות למצבים אלה. נדון בתופעות משמעותיות כמו פגיעה בילדות, פגיעות בתוך מערכות יחסים, פגיעה קבוצתית ומסרים חברתיים לגבי מין ומיניות בחברה שבה גדלו ו/או גדלים ומתפתחים המשתתפים. בהכשרה ינתנו כלים לפתיחת שיח על הנושא במסגרת בין-אישית וקבוצתית, דגשים לסיוע ראשוני ויערך דיון מעמיק על גבולות ומגבלות התפקיד כמו גם על טראומה משנית.
הרצאות להורים
אנו רואות חשיבות רבה במתן מעטפת הוליסטית לנוער בתחום מניעת האלימות המינית והסיוע; בהתאם, התוכנית החינוכית שלנו לא רק מאפשרת פתיחת ערוץ תקשורת עם בני הנוער עצמם ועם הצוות שלהם, אלא בוחרת גם להגיע לשיח עם ההורים במטרה לייצר ערוץ תקשורת בריא בין ההורה לבין הנער/ה בתופעה. בתחום ההרצאות להורים קיימים שני מסלולים עיקריים:
1. הרצאה מטעם אשת צוות ממרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בירושלים- מבט על הפגיעות המיניות העיקריות שמתרחשות בגיל ההתבגרות, ועל ההשלכות החברתיות והאישיות של פגיעות אלו. ההרצאה תכלול דוגמאות רבות מניסיון עבודתנו החינוכית בבתי ספר ועם מסגרות שונות של בני נוער.
2. הרצאה של אשת מקצוע טיפולית מטעם המרכז- ההרצאה תציג בפירוט את נושא הפגיעה המינית בגיל ההתבגרות, במיקוד טיפולי - קליני. בהרצאה נסקור את ממדי התופעה בגיל זה, ננתח את המאפיינים הייחודים של פגיעה מינית בגיל ההתבגרות, והשלכותיה על הנוער הנפגע. יוסברו מנגנונים נפשיים בסיסיים בהתמודדות עם טראומה של פגיעה מינית. כמו כן יוצגו דרכים לאיתור וזיהוי סימני מצוקה אצל הנוער הנפגע, ודרכי טיפול והתמודדות.
ליצירת קשר, שאלות, בקשות, והזמנת סדנאות: עלמה כנס, רכזת חינוך והסברה 052-4224603 education@jrcc1202.org, מיה בירן, רכזת חינוך פורמאלי 052-4224605 schools@jrcc1202.org