מחלקת הליווי בהליכים משפטיים מסייעת ומלווה אותך לפני, תוך כדי ואחרי החלטתך להגיש תלונה במשטרה. אנחנו נלווה אותך ונתמוך בך גם אם את מתלבטת וגם אם תחליטי לא להגיש תלונה, בדגש על כך כי ההחלטה היא שלך בלבד ואנחנו רק כאן כדי ללוות אותך בקבלת ההחלטה וההתמודדות עימה. אנחנו מלוות גם פונות אשר נמצאות בהליכים משפטיים אחרים, במידת הצורך ובהתאם למידת הזמינות שלנו וההליך המדובר.
מחלקת הליווי בהליכים משפטיים מלווה בהליכים שונים וביניהם:
- הליך פלילי (המתחיל בהגשת תלונה במשטרה על הפגיעה)
- הליך אזרחי (לרוב מדובר בתביעת נזיקים כנגד הפוגע)
- הליכים משמעתיים במקום העבודה/בבית הדין לעבודה/בנציבות שירות המדינה בעקבות הטרדה מינית במקום העבודה
- ליווי ל"בת עמי"- המרכז האקוטי בבית החולים הדסה
- הליכים משפטיים שונים
כיצד מתבצע הליווי?
לאחר שיצרת קשר עם מרכז הסיוע וביקשת סיוע וליווי סביב הליך משפטי נזמין אותך לפגישת סיוע ראשונית בה נכיר ונבין יחד מה החששות, השאלות וההתלבטויות שלך. נעביר לך את כל המידע שברשותנו לגבי ההליך הפלילי, המשמעויות שלו וכיצד הוא מתנהל. את תבחרי האם להגיש תלונה או לא ומה תהיה מידת המעורבות שלנו בתוך ההליך.
במידה ותבחרי להגיש תלונה, מתנדבות מרכז הסיוע יוכלו ללוות אותך להגשת התלונה. ככל שניתן, ניצור קשר עם תחנת המשטרה הרלוונטית לפני הגשת התלונה וננסה לתאם מועד מתאים שבו תהיה חוקרת (או חוקר, לפי בקשתך) שימתינו לך.
במידה ופנית אלינו לאחר שכבר הגשת תלונה, נוכל ללוות אותך מול הגורמים הרלוונטיים במשטרה. לאחר סיום החקירה במשטרה יועבר התיק לפרקליטות מחוז ירושלים- פלילית, ושם תתקבל ההחלטה האם להגיש כתב אישום או לא. ככל הניתן נוכל לסייע לך ביצירת הקשר עם הפרקליט המטפל בתיק ואם ניתן לקיים פגישה עימו, נלווה אותך לפגישה, הכל בהתאם לרצונך.
במידה ויוגש כתב אישום והתיק יגיע לבית המשפט, נשמח ללוות אותך גם לדיונים בבית המשפט ולעמוד איתך בקשר לאורך כל התנהלות המשפט, כדי לסייע לך להתמודד עם ההליך המורכב.
למידע נוסף על אופן התנהלות ההליך הפלילי לחצי כאן.
למרכז הסיוע בירושלים קשרי עבודה טובים עם תחנות המשטרה במחוז ירושלים ומחוז ש"י וכן עם פרקליטות מחוז ירושלים ושיתופי פעולה טובים סביב הגשת תלונה, הליך החקירה וכל ההליך המשפטי בפרקליטות ו/או בבית המשפט. אנו נעשה כל מאמץ לסייע לך בקשר מול תחנת המשטרה והפרקליטות תוך כדי התנהלות החקירה והתיק המשפטי, הכל במסגרת החוק ומבלי לפגוע בחקירה או לשבש הליכים.
בתור נפגעת עבירה יש לך זכויות המוגנות על ידי חוק זכויות נפגעי עבירה. אנו נסייע לך להכיר את זכויותיך ויחד ונלווה אותך מול הגורמים הרלוונטיים למיצוי זכויותייך על פי החוק.
הטרדה מינית במקום העבודה
בשנים האחרונות אנו עדות במרכז הסיוע לפניות הולכות וגוברות סביב פגיעה במקום העבודה. מדובר בפגיעה שההשפעות שלה על חיי היומיום של הנפגעת מורכבות: גם על התנהלותה במקום העבודה, על חיי המשפחה ולמעשה על כל מרקם החיים שלה. נשים רבות מוצאות עצמן במבוי סתום בהתמודדות עם הפגיעה וההתנכלות שלרוב מתלווה לה וכל מה שאלה מביאות עימן.
נוכח ההבנה הזו ייחס המחוקק למניעת ההטרדה המינית חוק מיוחד, אשר מקנה לנפגעת זכות לפנות לבית הדין לעבודה ולתבוע בגין פגיעה מינית שנפגעה במקום העבודה.
בשנים האחרונות אנו מלוות יותר ויותר נשים נפגעות סביב הליך משמעתי במקום העבודה, בין אם במקומות עבודה פרטיים ובין אם במסגרת נציבות שירות המדינה.
למידע נוסף על מניעת הטרדה מינית במקום העבודה לחצי כאן
החוק למניעת הטרדה מינית קובע את זכויותייך שלא להיות מוטרדת במקום העבודה וכן את חובות המעסיק לפעול למניעת הטרדה מינית המקום העבודה ולטיפול במקרים בהם קיבל דיווח על הטרדה שהתרחשה במקום העבודה.
הליכים אזרחיים
כל הליך משפטי שאינו בעקבות ביצוע עבירה פלילית שבו אזרח אחד תובע אזרח אחר הוא הליך אזרחי. במידה ונפגעת ונגרמו לך נזקים יש בידייך האפשרות לתבוע את הפוגע לפיצוי על הנזק שנגרם לך. חשוב להבין שאין זה אומר באופן וודאי שאת זכאית לפיצוי בעיני בית המשפט וחשוב להתייעץ עם עו"ד אשר מומחיותו דיני נזיקין על מנת לשקול את סיכויי התביעה. אנו נוכל להפנות אותך לעו"ד הפועלים בתחום וכן ללוות אותך לפגישה ייעוץ עם עורך הדין.
הליך אזרחי כרוך בתשלום שכר טרחת עו"ד ובהוצאות משפטיות שונות.
חשוב לציין כי מרכז הסיוע בירושלים אינו מספק שירותי ייעוץ ו/או ייצוג משפטי, כי אם ליווי, תמיכה וסיוע בלבד. במידת הצורך נוכל להפנות אותך לעו"ד לקבלת שירותים משפטיים וכן ללוות אותך לפגישה עם העו"ד.
למידע נוסף על ההליך האזרחי לחצי כאן
ליווי למרכז האקוטי בבית החולים הדסה- "בת עמי"
במידת הצורך ועל פי בקשתך ורצונך נוכל ללוות אותך למרכז האקוטי בבית החולים הדסה - מרכז "בת עמי", הנמצא בצמוד לחדר המיון. במרכז בת עמי תוכלי לקבל סיוע רפואי וכן סיועה של עובדת סוציאלית בכל הנוגע למניעת הריון, טיפול במחלות מין וכן טיפול פיזי במקרה של חבלות בעקבות הפגיעה.
ההגעה למרכז בת עמי אינה כרוכה בתיאום מראש אולם לעיתים כרוכה בהמתנה בבית החולים. בכניסתך לבית החולים אינך נדרשת להסביר את סיבת ההגעה ואת מופנית מיד למרכז בת עמי, שם תפגשי את צוות המרכז ורק הם יטפלו בך.
תוכלי להגיע למרכז בת עמי מלווה על ידי מי שתבחרי ובמידה ותרצי בכך תוכלי להיות מלווה על ידי מרכז הסיוע.
חשוב שתדעי שצוות בת עמי מחוייב בפנייה למשטרה ודיווח על הגעתך. בעקבות כך יגיעו חוקרים למרכז בת עמי ויציעו לך להגיש תלונה ראשונית אשר המשכה ייחקר וייבדק בתחנת המשטרה הרלוונטית. גם כאן, הגשת התלונה היא לבחירתך ואינך מחוייבת בהגשת תלונה במידה ואינך מעוניינת בכך.
לאתר של מרכז בת עמי לחצי כאן
קשרים ופעילות מול גורמי אכיפת החוק
מחלקת הליווי בהליכים משפטיים פועלת מול גורמי אכיפת החוק השונים במחוז ירושלים וכן ברמה הארצית: פרקליטות, תחנות משטרה במחוזות ירושלים וש"י, יחידות משטרה ייחודיות, בתי המשפט, מחלקת חקירות שוטרים, עורכי דין ועוד. אנו פועלות בקשר ישיר מול גורמים אלה גם סביב ליווי של מקרים ספציפיים וגם בהכשרות, הרצאות, ימי עיון ושיתופי פעולה שונים.
הקשרים שלנו עם הגורמים הרלוונטיים במחוז ירושלים הם קשרים אמיצים המבוססים על שיתופי פעולה פוריים במשך שנים רבות.
מטרת המחלקה היא לגשר בין שפה המשפטית לשפת הפגיעה במטרה לקיים הליכים משפטיים אשר יש בהם כדי לסייע לנפגעת ולאפשר לה לעבור את ההליך המשפטי כשהיא מרגישה חלק משמעותי ממנו ככל הניתן ומתוך הכרה ברגישות והמורכבות של הליך הנסוב סביב פגיעה מינית.
אנו מזמינות כל גורם הפועל במסגרת עבודתו בנושאים אלה לפנות אלינו לקבלת מידע ו/או סיוע וכן בנוגע להכשרות וימי עיון מטעם מרכז הסיוע. כמו כן אנו מזמינות אתכם להפנות אל מרכז הסיוע נפגעות אשר אתם פוגשים במהלך עבודתכם, על מנת להסתייע בנו.
למידע נוסף וליווי ניתן להתקשר ל- 02-6255558 ולהשאיר שם ומספר טלפון, הרכזת האחראית תחזור אלייך.