איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית מפרסם: נתוני פגיעה מינית לשנת 2013. עלייה של 12% בהשוואה לשנה שעברה בפניות למרכזי הסיוע. רק 15% מכלל הפונים/ות למרכזי הסיוע הגישו תלונה במשטרה.
לרגל היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים שחל החודש יחשוף איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ביום שני הקרוב נתונים ארציים לגבי אלימות מינית, בדיון מיוחד שתקיים הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי. בנוסף יציג האיגוד את הדו"ח השנתי "עבודה מטרידה" ששם דגש על נושא ההטרדה המינית בעבודה.
הממצאים הבולטים לשנת 2013 הם:
- 40,000 פניות הגיעו למרכזי הסיוע בשנת 2013, מתוכן 8,637 פניות חדשות
- מדובר בעליה של 12% ביחס למספר הפניות בשנה שעברה
- 87% מכלל הפניות מדווחות על פגיעות בנשים, 13% מדווחות על פגיעות בגברים
הפגיעות הנפוצות:
- 36% מהפניות מדווחות על אונס, מעשה סדום וניסיון אונס
- 26% מהפניות מדווחות על פגיעה מינית במשפחה (גילוי עריות)
- מרבית הפגיעות מתבצעות על ידי בן משפחה (28% מהפניות), או מכר (24% מהפניות)
רק 15% מהמקרים שפניות אודותם הגיעו למרכזי הסיוע בשנת 2013 דווחו למשטרה
חלוקה על פי סוג הפגיעה
חלוקה על פי קשר עם התוקף
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו אמרה היום, עם פרסום נתוני הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע: "הגידול של 12% בפניות למרכזי הסיוע מהווה הוכחה לחשיבות העצומה של התרת קשר השתיקה סביב נושא הפגיעה המינית הסיוע המשפיע באופן ישיר על יכולתן של נשים, נערות וגברים לאזור עוז ולפנות למרכזי הסיוע. העלייה בפניות למרכזי הסיוע משקפת את העבודה הקשה והמשאבים שאנו משקיעות בסיוע, מניעה והסברה בתחום הפגיעה המינית. לצערנו, הדיווח לרשויות והטיפול במקרי פגיעה מינית במשטרה ובבתי המשפט עדיין לוקה בחסר, והדבר משתקף היטב בפער בין נתוני איגוד מרכזי הסיוע על פגיעה מינית לבין נתוני הפנייה לרשויות.
לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים שיצוין בשבוע הבא, אנו קוראות לרשויות להבין כי מדובר במגיפה חברתית רחבת מימדים, אשר נוכחת בכל אספקט בחיים: בבית, בעבודה,
בבתי הספר ובמרחב הציבורי. אך מגיפה זו מגובה בנורמות חברתיות של השתקה, הסתרה ובושה, אשר מקשות על נשים להתלונן על הפגיעה שעברו ולתבוע צדק. לפיכך על ממשלת ישראל להתגייס למאבק באלימות המינית באמצעות השקעת משאבים לצמצום מימדי התופעה והגברת התמיכה לנפגעות ולנפגעים, העלאת מודעות ציבורית לפגיעה המינית ולהשלכותיה וגינוי של מקרי פגיעה מינית".
ח"כ ד"ר עליזה לביא, יו"ר הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי, אמרה היום: "העלייה במספר הפונות לאיגודי הסיוע מלמדת על מודעותן הגדלה של הנשים לזכויותיהן ועל כך שיש להן כתובת. עם זאת נראה שלמרות המאבק המתמיד בתופעת ההטרדות, ולמרות החקיקה המתקדמת ומשתפרת כל הזמן, נשים עדיין חשופות להטרדות קשות ואף לאונס במספרים שאינם קטנים. האחוז המצמרר של פגיעה בתוך המשפחה וגם של פגיעה במקומות עבודה מראה שלמרות כל המאמצים אנו עדין במצב חמור מאד. אולי יש זירות כמו המרחב הציבורי, בהן עדיין לא למדנו לפעול. יש להמשיך ולהשקיע באכיפה ובהסברה, בבתי ספר ובמקומות עבודה, בתקווה
שלא רק נשים יפנימו את זכויותיהן, אלא גם מי שעדיין אינו מבין מה אסור ומה מותר ביחסים בין בני אדם".
קווי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: 1202 לנשים, 1203 לגברים
לפרטים נוספים: תום יוגב, דוברת איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית
, 052-6216015 pr@igud1202.org.il