בסקר שיזם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית שמטרתו לבחון מודעות הורים לתופעת האלימות המינית כלפי ילדים בחברה הישראלית נמצא בברור כי הורים אינם מודעים להיקף התופעה של אלימות מינית כלפי ילדים בישראל.
הסקר נערך ע"י מכון פאנלס ובו השתתפו 306 הורים לילדים בני 5-18, המהווים מדגם מייצג של אוכלוסייה זו בישראל באמצעות פאנל משיבים אינטרנטי.
מהמחקר עולה כי רק 11% מההורים אכן העריכו נכונה את היקף התופעה, כלומר ל-89% מההורים הייתה הערכת חסר.
מהסקר עולה גם כי יותר הורים מאמינים כי פגיעה מינית תתרחש לרוב ע"י פדופילים, שכנים ואנשים זרים (57%, 51% ו 38% בהתאמה). כן נמצא כי גברים מאמינים יותר כי ילדיהם יפגעו ע"י זרים בהשוואה לנשים וכי מסורתיים מאמינים יותר שהילדים יפגעו ע"י פדופילים בהשוואה למסורתיים ולדתיים.
עוד עולה מהסקר כי מרבית ההורים (77%) גדלו בבתים בהם כלל לא שוחחו איתם על מיניות או ששוחחו במידה מועטה וכי רק 24% מההורים משוחחים עם ילדיהם על מיניות בריאה במידה רבה. כן נמצא כי עם גברים דיברו פחות על מיניות בילדותם בהשוואה לנשים.
נתון זה מצער מאוד כי איגוד מרכזי הסיוע מאמין שככל שההורים ייזמו ויקיימו שיח ופתוח בנושאים של מיניות בריאה כך קיימת סבירות גבוהה יותר שאם ילדם יעבור הטרדה או פגיעה מינית, הילד ירגיש ביטחון לשתף ולספר ולקבל עזרה.
נתון מעודד שעלה בסקר הוא כי 85% מההורים משוחחים על ילדיהם על גלישה בטוחה לפחות פעם אחת ביום וכי נשים מנהלות שיחות אלו עם ילדיהם במידה רבה יותר מאשר גברים. 30% מהנשאלים לא ביצעו מעולם מעקב אחרי הפייסבוק של ילדיהם ו-23% עושים מעקב באופן קבוע, וגם כאן בעיקר מדובר על אימהות וכן על צעירים מתחת לגיל 40.
בתגובה לממצאי המחקר אמרה היום מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו: "מטרת סקר זה שיזמנו היא להעלות מודעות לעובדה שלמרות שבמדינת ישראל מתרחשת מגיפה, הורים רבים עדיין לא מודעים לה. מחקר זה מוכיח את מה שאנו במרכזי הסיוע רואות בשטח – מרבית ההורים במדינת ישראל אינם מודעים להיקף תופעת האלימות המינית, אינם משוחחים במידה רבה עם ילדיהם על הנושא, מעטים עושים מעקב קבוע על חשבון הפייסבוק של ילדיהם, וכך, עקב חוסר מודעות מספקת, הורים לא מספקים לילדיהם את מעטפת המוגנות הראויה.
בנוסף, עולה מהסקר כי הורים עדיין שבויים בתפיסות שגויות לגבי אופי האלימות המינית. מנתוני הפניות למרכזי הסיוע עולה כי רוב הפוגעים (87%) הם אנשים מוכרים, לא אנשים זרים ולא פדופילים. הנטייה לראות בפדופיל או באדם זר את התוקף היא טבעית ולמעשה מאפשרת לנו לחשוב כי אם נגן על ילדינו מפני זרים לא יהיו פגיעות. בפועל המציאות שונה ולכן צריך להעלות מודעות של הורים לנושא, להכשיר את אנשי המקצוע בתחומי הבריאות, הרווחה והחינוך לזהות ולאתר מוקדם ככל האפשר ולדאוג לכך שכל ילד במדינת ישראל יעבור במסגרת החינוך הפורמלי שיעורים לגבי מיניות בריאה ומניעת פגיעות מיניות."