איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, קיים היום שולחן עגול בנושא: "האם יש להאריך את ההתיישנות במקרים של פגיעות מיניות בתוך המשפחה". באירוע השתתפו אנשי מקצוע ממערכת אכיפת החוק ומטרתו הייתה בחינת סוגיית הארכת ההתיישנות, לאור הניסיון המצטבר של מרכזי הסיוע בסוגיה זו.
בין המשתתפים: ראשת הרשות לקידום מעמד האישה ורד סוויד, ראשת יחידת סיוע בפרקליטות המדינה בת עמי ברוט, יועמ"ש מדור לנפגעי עבירה במשטרה רחל גרייבין, מנהלת מרכז תמר אביגיל פרנקל, ד"ר לימור עציוני המתמחה במשפט פלילי ובעבירות מין במשפחה, עו"ד רותם אלוני ועו"ד קרן בר יהודה המייצגות נפגעות, ועוד נציגים ממערכת אכיפת החוק.
ורד סוויד, ראשת הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה, אמרה בארוע: "אנחנו רוצים להציג לממשלה תכנית חומש בעקבות אימוץ החלטה 1325, ואשמח שמהפורום הזה יצאו נקודות חדשות בסוגיית ההתיישנות שנוכל להביא בפני הממשלה".
עו"ד ליאת קליין, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע, אמרה בארוע: "המקרה הטראגי של ורד מאיה גאיה לב והמקרה של ורד דורון אשר הסתיים בהרשעה מהדהדת בסיומו של קרב משפטי ארוך שנים, ממחישים לנו היטב את הפסע הצר בין ההרשעה והזיכוי, בין החיים והמוות, בהליך הפלילי".
בארוע נחשפו נציגי מערכת אכיפת החוק להתמודדות נפגעות תקיפה מינית עם ההזכרות בפגיעה בילדות, והסיבות לבחירתן או הימנעותן מהגשת תלונה ופניה להליך הפלילי. כמו כן נידונה סוגיית ההתיישנות בהליכים הפלילי והאזרחי, ובשינויים הנדרשים על מנת להתאימם לדינמיקה המורכבת של פגיעה מינית בילדות, ובפרט במשפחה.
מנתוני איגוד מרכזי הסיוע על פגיעה מינית במשפחה בילדות עולה כי:
- בשנת 2013 הגיעו כ- 40,000 פניות למרכזי הסיוע, מתוכן כ-8,637 היו פניות חדשות. מרבית הפניות (כ-64%) דווחו על פגיעה בקטינים מתחת לגיל 18, אולם מרבית הנפגעות והנפגעים פונים למרכזי הסיוע רק בבגרותם.
- 28% מהפניות שהתקבלו במרכזי הסיוע בשנת 2013 דיווחו על פגיעה מינית במשפחה. מבין הפניות הנוגעות לילדים מתחת לגיל 12, 68% מהפניות דיווחו על גילוי עריות.
- מניתוח הנתונים עולה כי ככל שהפגיעה נעשית בגיל צעיר יותר, על ידי אדם קרוב יותר וככל שהפגיעה חמורה יותר – כך עולה גיל הדיווח. למעשה רוב הנפגעות והנפגעים מסוגלים להתמודד עם הפגיעה רק בגילאי 30-50, אך במרבית המקרים, כבר אין להם יכולת למצות את זכויותיהם בשל חוק ההתיישנות.