מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע: "חוקי התיישנות בישראל לא נותנים מענה למי שנפגעת מינית בתוך המשפחה"
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, יקיים מחר שולחן עגול בנושא: "האם יש להאריך את ההתיישנות במקרים של פגיעות מיניות בתוך המשפחה". האירוע מיועד לאנשי מקצוע מממערכת אכיפת החוק ומטרתו בחינת סוגיית הארכת ההתיישנות, לאור הנסיון המצטבר של מרכזי הסיוע בסוגייה זו. מרכזי הסיוע מטפלים מדי שנה במאות פניות על רקע פגיעה במשפחה בילדות, אך לרוב יחלפו שנים ארוכות עד אשר הפונות והפונים יהיו מסוגלים להוציא את דבר הפגיעה החוצה.
השולחן הארוך נערך לזכר ורד מאיה גאיה לב ז"ל, נפגעת גילוי עריות שניהלה מאבק ציבורי בנושא ביטול התיישנות, ושמה קץ לחייה לפני כשבועיים. הוא יתקיים מחר, יום ב', 29.12.14 באוניברסיטה המורמונית, ירושלים.
בין המשתתפים: ראשת הרשות לקידום מעמד האישה ורד סוויד, ראשת יחידת סיוע בפרקליטות המדינה בת עמי ברוט, יועמ"ש מדור לנפגעי עבירה במשטרה רחל גרייבין, מנהלת מרכז תמר אביגיל פרנקל, ד"ר לימור עציוני המתמחה במשפט פלילי ובעבירות מין במשפחה, עו"ד רותם אלוני ועו"ד קרן בר יהודה המייצגות נפגעות, ועוד נציגים ממערכת אכיפת החוק.
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, אומרת כי: "ילדים אשר נתונים להתעללות וניצול מיני מצד בן משפחהחווים טראומה איומה בגוף ובנפש, ולרוב יעברו שנים ארוכות עד אשר יהיו מסוגלים לעכל את הפגיעה, לבקש סיוע ולדרוש צדק. מנסיוננו עולה כי רק מיעוט מהנפגעות מעזות לפנות לרשויות ולתבוע כי מוצה הדין עם תוקפיהן.
הדבר משתקף היטב בפער בין נתוני מרכזי הסיוע לבין נתוני הפרקליטות: רק 8% מהתיקים שנפתחו בפרקליטות ו- 8% מכתבי האישום שהוגשו בשנת 2013 עסקו בעבירות מין במשפחה ובידי אחראי על חסר ישע. חוקי התיישנות במדינת ישראל אינם תואמים את הדינמיקה המורכבת של פגיעה מינית בתוך המשפחה, ויש להתאימם למציאות איומה זו, שלצערנו היא עודנה נחלתם של ילדות וילדים רבים בישראל, מדי שנה".
מנתוני איגוד מרכזי הסיוע על פגיעה מינית במשפחה בילדות עולה כי:
- בשנת 2013 הגיעו כ- 40,000 פניות למרכזי הסיוע, מתוכן כ-8,637 היו פניות חדשות. מרבית הפניות (כ-64%) דווחו על פגיעה בקטינים מתחת לגיל 18, אולם מרבית הנפגעות והנפגעים פונים למרכזי הסיוע רק בבגרותם.
- 28% מהפניות שהתקבלו במרכזי הסיוע בשנת 2013 דיווחו על פגיעה מינית במשפחה. מבין הפניות הנוגעות לילדים מתחת לגיל 12, 68% מהפניות דיווחו על גילוי עריות.
- מניתוח הנתונים עולה כי ככל שהפגיעה נעשית בגיל צעיר יותר, על ידי אדם קרוב יותר וככל שהפגיעה חמורה יותר – כך עולה גיל הדיווח. למעשה רוב הנפגעות והנפגעים מסוגלים להתמודד עם הפגיעה רק בגילאי 30-50, אך במרבית המקרים, כבר אין להם יכולת למצות את זכויותיהם בשל חוק ההתיישנות.
השולחן העגול יתקיים ביום שני, 29.12.14, בשעה 9:00 באוניברסיטה המורמונית בירושלים. את הארוע תנחה עו"ד ליאת קליין, היועצת המשפטית באיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית.