מרכז הסיוע מפעיל מערך חינוך והסברה, אשר שם לו למטרה ליצור שינוי חברתי על ידי קיום דיאלוג פתוח, מכבד ובגובה העיניים. הסדנאות מאפשרות לקיים שיחה על מערכות יחסים ותקשורת, אלימות מינית בהקשר חברתי ופרטי, השפעות הפגיעה המינית, הסכמה, מה בין חיזור להטרדה, פורנוגרפיה והשפעותיה, קשר השתיקה וסוגיות נוספות שמעלים בנות ובני הנוער.
במסגרת הסדנאות שהעברנו עם השנים שמענו לא אחת מבני הנוער על כך שלא מדברים איתם מספיק על נושאים שקשורים במיניות - הכוונה לשיח על מיניות בריאה. במקביל אנו פוגשות אנשי חינוך וגם הורים מהם אנו שומעות על ההכרה בחשיבות השיח ומצד שני החשש הגדול לקיים אותו וחוסר ידע וכלים מעשיים. ההזדהות שלנו עם ההורים ואנשי החינוך גדולה. גם אנו היינו ילדות ומתבגרות בעצמנו וגם אתנו מעטו לדבר על הנושא. בנוסף אנו מבינות את החשיבות העצומה של המפגש של ילד-הורה/איש חינוך. מתוך כך הבנו כי יש חשיבות עצומה למפגש המשותף עם הורים, על מנת לסייע להם בגיבוש תפיסות ועמדות באשר לתפקידם ההורי בחינוך המיני- חברתי של ילדיהם ולחזק את הידע ומיומנויות התקשורת שלהם. אנו מאמינות שלמרות החששות והמבוכה הטבעיים והמובנים כל כך, ילדינו ראויים וזקוקים למענה הזה.
אנו מאמינות שככל שההורים ייזמו ויקיימו שיח ופתוח בנושאים של מיניות בריאה כך קיימת סבירות גבוהה יותר שאם ילדם יעבור הטרדה או פגיעה מינית, הילד ירגיש ביטחון לשתף ולספר ולקבל עזרה. במחקרם המקיף של פרופ' צבי איזיקוביץ', פרופ' רחל לב-ויזל בנושא התעללות והזנחה של ילדים ובני נוער שהקיף מעל 10,000 ילדים נשאלה השאלה "אילו רצית לספר על פגיעה, למי היית מספר?" את האחוזים הגבוהים קבלו ההורים, בראש אמא ואחריה אבא. לילדים יש צורך ורצון לשתף על מנת לקבל עזרה. לנו המבוגרים יש את האחריות לאפשר את המרחב הבטוח ואת התנאים המרביים כדי לאפשר להם לדבר.
בשנה האחרונה עמלנו רבות על פיתוח תכנית מתאימה להורים בנושא שיח פתוח עם ילדיהם בנושאי מיניות. התכנית מורכבת מסדרת הרצאות או מפגשים בקבוצות קטנות בנושאים שונים כגון: התפתחות מינית בגילאים השונים, התבגרות מינית בעידן הווירטואלי, סגנונות שיח עם ילדינו ועוד. סדרת המפגשים כבר התקיימה במספר מסגרות ושמחנו ללמוד ממשובי ההורים שפגשנו, עד כמה התכנית הייתה משמעותית עבורם, ועד כמה היא פתחה דלת לתחילת שיח משמעותי עם ילדיהם. אנו מציעות מסלול הכולל גם תהליך של העלאת מודעות וידע בנושא וגם להבין שאנו צריכים לערער על התפישות והאמונות הישנות שעליהם גדלנו, שמיניות היא לא נושא שמדברים עליו עם אמא ואבא. אנו מזמינות/ים אתכם/ן לפנות אלינו ולהביא את סדרת המפגשים החשובה הזו למסגרות החינוך, למסגרות הישובים ולמקומות העבודה שלכם. בואו נתחיל לדבר...
כתבו: טניה גלבוע - מנהלת מקצועית של מרכז סיוע 'תאיר', וניצן בן-דב - רכזת הסברה ופרויקטים מיוחדים במרכז סיוע 'תאיר'
לפרטים נוספים והזמנת סדנאות: 08-6215755 hasbara@tair1202.org.il