לאחר פגיעה מינית, יש באפשרותך לקבל סיוע רפואי במספר בתי חולים בהם קיימים מרכזים ייעודיים לטיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית (רשימה מפורטת בהמשך). המרכזים עובדים 24 שעות ביממה, ותוכל/י למצוא צוות מנוסה ומקצועי אשר עבר הכשרה בתחום ומעניק טיפול מותאם, מתחשב ורגיש העונה על הצרכים שלך כנפגע/ת.
מטרת הבדיקות הרפואיות במרכזים הייעודיים היא לבחון את מצבך הבריאותי, להמליץ על טיפול ולאסוף ראיות משפטיות.
במידה ואין בקרבתך מרכז ייעודי, תוכל/י להגיע לכל בית חולים אחר כדי לקבל טיפול רפואי. עם זאת, חשוב לדעת כי בבית החולים לא ילקחו ראיות משפטיות, שהן משמעותיות במידה ותרצי/ה להגיש תלונה במשטרה.
התהליך בבית החולים עלול להיות ארוך ולא פשוט. אינך חייב/ת לעבור אותו לבדך! יש באפשרותך לפנות למרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית לאורך כל תהליך הבדיקה או החקירה, ומתנדב/ת תוכל/יוכל להתלוות אלייך לאורך כל התהליך.
השירות הניתן במרכזים הייעודיים
- ליווי צמוד של עובדת סוציאלית לך ולבני משפחתך. העובדת הסוציאלית מעניקה ליווי רגשי והסברים הנוגעים לתהליך הרפואי בבית החולים.
- בדיקה ראשונית על ידי אחות.
- בדיקה כללית על ידי גניקולוג/ית אשר מעניק/ה המלצות רפואיות בהתאם למצב.
- טיפול בחבלות פיזיות.
- מניעת הריון.
- טיפול תרופתי במידת הצורך במחלות המועברות במגע מיני.
- הערכת המצב הנפשי.
- איסוף ראיות משפטיות אשר ישמשו אותך אם תחליט/י להגיש תלונה במשטרה. לפי חוק שעבר ב-2022, יש לך זכות לקבל מידע על הממצאים שנאספו. ערכת האונס (שבה נשמרים הממצאים הפורנזיים) תישמר למשך 50 שנים במתקן משטרתי שמור.
חשוב לדעת
- במידה ובחרת להגיע לבית החולים מיד לאחר אירוע התקיפה, ותרצי שיילקחו ראיות אשר עשויות לשמש בעתיד בהליכים משפטיים נגד התוקף, מומלץ לא להתקלח לפני כן, ולהביא עמך את הבגדים שלבשת במהלך התקיפה.
- כדאי להגיע למרכזים הללו כמה שיותר מהר לאחר הפגיעה המינית, משום שחלק מן הטיפולים הרפואיים וכך גם תהליך איסוף הראיות יעילים בעיקר במסגרת זמן זו.
- במידה ולא הגעת למרכזים הללו עד 72 שעות מאירוע התקיפה, תוכלי בכל זאת לקבל טיפול רפואי חלקי עד שבוע מהאירוע.
- במידה ומתאפשר- קיימת עדיפות להתקשר לפני ההגעה למרכזים הייעודיים ולהודיע על הגעתך. (תוכלי להיעזר במתנדבות/ים של מרכזי הסיוע אשר עומדות/ים בקשר עם המרכזים הייעודיים בבתי החולים השונים).
זכויותייך במהלך הבדיקה הרפואית בבית החולים
- זכותך לשמירה על סודיות מוחלטת לאורך כל התהליך
- זכותך לקבל מידע על ההליכים הבירוקרטים והרפואיים הצפויים לך.
- זכותך להיות מלווה על ידי בת/בן משפחה, חבר/ה או מתנדב/ת ממרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.
- זכותך לסרב לעריכת בדיקות שאינך מרגישה עמן בנוח.
- זכותך להיבדק על ידי רופא או רופאה על פי בחירתך. חשוב לדעת כי כאשר אין רופאה כוננית - זמן ההמתנה יכול להתארך.
- ביה"ח מחויב לדווח למשטרה על כל נפגע/ת אלימות מינית אשר מגיע/ה לטיפול, אך זכותך לא להגיש תלונה ולא לתת עדות במקום. במידה ותרצי בכך, תוכל/י להגיש תלונה גם במועד מאוחר יותר.
רשימת המרכזים הייעודיים
- פוריה: 'מרכז טנא' במרכז רפואי פוריה - רמת פוריה, כביש 768 בסמוך לעיר טבריה (מאושר על ידי משרד הבריאות). טלפון: 04-6652481
- חיפה: 'חדר 10' במרכז הרפואי "בני ציון", רח' אליהו גולומב 47, הדר עליון, חיפה (מאושר על ידי משרד הבריאות). טלפון: 04-8359174
- ירושלים: 'בת-עמי' בבית חולים הדסה עין-כרם (מאושר על ידי משרד הבריאות). טלפונים: 02-6422758, 02-6777222
- חולון: 'חדר 4' במרכז רפואי וולפסון, הלוחמים 62, חולון (מאושר על ידי משרד הבריאות). טלפון: 03-5028313/5/7
- באר שבע: המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה- שדרות רגר, ת"ד 151, באר שבע (מאושר על ידי משרד הבריאות). טלפון 08-6400111