המוסד לביטוח לאומי מכיר בפגיעה מינית במסגרת קצבת נכות כללית ובמסגרת סעיף זה יכולות/ים נפגעות/ים לפנות לביטוח הלאומי ולהגיש תביעה לקבלת הכרה.
אנחנו במרכז סיוע 'תאיר' מלוות את הנפגעות והנפגעים בהליך הגשת התביעה. (המרכז מסייע לנשים ולגברים נפגעי תקיפה מינית, במידה והם מעוניינים בכך. הניסוח בלשון נקבה הנו מטעמי נוחות בלבד).
את התביעה יכולה להגיש כל מי שמעל גיל 18 .ניתן להגיש את התביעה ללא קשר לזמן שעבר מאז הפגיעה, ועל כל סוגי הפגיעות המיניות אם נעשו ע"י אדם זר, או פגיעה בתוך המשפחה או כל אדם מוכר אחר.
למה להגיש תביעה?
השלכות הפגיעה המינית על נפגעות הן רחבות היקף ונוגעות בתחומי החיים השונים. נפגעות מדווחות על קושי בתפקוד במקומות עבודה בהן הסמכות/מרות היא גברית, קושי להגיע באופן סדיר ובזמן לעבודה, אחרי לילות ללא שינה, בערות מלאה או עם חלומות ופלשבקים, קושי לשמור על מקום עבודה אחד קבוע לאורך תקופה, קושי לעמוד במסגרת לימודית לאורך תקופה , חוסר יכולת להתרכז בלימודים, קשיים נפשיים ועוד. השלכות אלו מוכרות לנו מהנפגעות המגיעות אלינו לקבלת סיוע וליווי במרכז.
כיצד ניתן להגיש את התביעה?
אני כרכזת הליווי בהליך הפלילי-משפטי, במרכז סיוע 'תאיר' נפגשת עם הנפגעת, שומעת על הפגיעה, מתי התרחשה, על ידי מי, את מי שיתפה הנפגעת אודות הפגיעה, מה הנזקים שנגרמו לנפגעת בשל הפגיעה המינית שעברה. ביחד עם הנפגעת אני מתחילה את הליווי האישי בתהליך התביעה, הכולל הליך של איסוף המסמכים הרלוונטיים להגשת התביעה לביטוח הלאומי. אני מסייעת במילוי הטפסים הנדרשים ואף מלווה אותה לוועדה, ואם היא בוחרת אני יכולה להיות אתה בתוך הוועדה עצמה. הליווי נעשה על פי רצונה של הנפגעת.
הוועדה
לאחר מילוי הטפסים והגשתם, נקבע מועד לוועדה אשר נפגשת עם הנפגעת ובה נוכח/ת פסיכיאטר/ית ומזכירה.
בוועדה הנפגעת יכולה להיות מלווה על ידי מלווה ממרכז הסיוע.
בוועדה מונחים בפני הפסיכיאטר/ית כל המסמכים שהוגשו והוא/היא משוחח/ת עם הנפגעת, שואל/ת שאלות הבהרה וניתן גם להוסיף מסמכים רלוונטיים.
החלטת הוועדה
אחרי הוועדה עצמה, ההחלטה נשלחת בדואר לבית הנפגעת ובה מפורט מהם אחוזי הנכות הנפשית שהוועדה החליטה לתת לנפגעת. במקרים מסוימים, כאשר אחוזי הנכות הנפשית הם נמוכים מ-40% ניתן להגיש ערר לביטוח הלאומי ואף בחלק הזה אני יכולה ללוות ולסייע.
מה הזכויות?
נפגעת שהוכרה כבעלת נכות נפשית זכאית לקצבה חודשית מהביטוח הלאומי, זכאית לסיוע בתוכניות תעסוקה וקידום תעסוקה, כל זאת תוך מתן מענים בהתאם לצרכי הנפגעת, כמו כן ניתן לקבל סל שיקום הכולל גם דיור מוגן ועוד.
ליווי מרכז הסיוע
ליווי להגשת תביעה לביטוח הלאומי הוא בחינם!!!
ליווי הנפגעת לאורך כל ההליך, גם להגשת ערר, גם לוועדת סל שיקום ובכל מה שיידרש הוא ללא תשלום.
אני מזמינה נשות ואנשי טיפול ומקצוע לפנות אלי להתייעצות והפנייה.
כתבה מירי מדעי, רכזת ליווי בהליך הפלילי-משפטי במרכז סיוע 'תאיר'.
ניתן לפנות לקו החרום 1202 / 08-9496020 ולבקש את מירי מדעי או לטלפון משרדי-077-3496019
או למייל- police-law@tair1202.org או לפקס-08-9496025