מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית הוקמו כדי לסייע ולתת תמיכה מעשית ורגשית לנפגעות וללוותן בדרך הקשה שעליהן לעבור בעקבות הפגיעה. מרכז הסיוע מעניק סיוע רגשי וליווי לנפגעות תקיפה מינית, ללא שיפוטיות ובאנונימיות מוחלטת.
המרכז מסייע גם לגברים ונערים; השימוש בלשון נקבה הנו מטעמי נוחות בלבד.
הסיוע לנפגעות ניתן באמצעות קו חירום שמאויש על ידי מתנדבות 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, בכל ימות השנה; באמצעות פגישות עם צוות הסיוע במרכז לטובת מיפוי צרכים ותיווך לשירותים רלוונטיים בקהילה; ליווי נפגעות בהליך הפלילי ובהליך האזרחי וליווי לביטוח לאומי לקבלת סל שיקום; ובאמצעות קבוצות תמיכה לנפגעות תקיפה מינית.
בנוסף, מקיים המרכז ימי עיון, הדרכות קבוצתיות, והכשרות לנשות ואנשי מקצוע בתחומי הטיפול, הרווחה, החוק והבריאות לשיפור והנגשת הטיפול בנפגעות תקיפה מינית באזור.
קו החירום
קו החירום הטלפוני מאויש על ידי מתנדבות 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, במהלך כל השנה.
מספר הטלפון - 1202 או 08-9496020
הקו מאפשר לפונות לקיים שיחה פתוחה, לא שיפוטית, ובמידה והן בוחרות בכך, אנונימית. הפונות הן שבוחרות במה הן רוצות לשתף ובמה הן מבקשות את הסיוע שלנו. כל זאת במטרה להחזיר את השליטה לידיהן, לאחר שזו נלקחה מהן בעת הפגיעה המינית. בקו הסיוע הטלפוני מוגש סיוע נפשי ומעשי, והוא מספק לנפגעות מידע על זכויותיהן, ומסייע בתיווך ביניהן לבין מוסדות טיפול ורשויות אכיפת החוק.
לקו הסיוע פונים גם קרובי משפחה או חברות/ים של הנפגעת, אנשי חינוך, עובדים סוציאליים, או אנשי מקצוע אחרים הפונים אלינו לייעוץ, מידע, הפנייה ותמיכה.
מדי שנה מתקבלות במרכז כ-4,500 שיחות לצוות הסיוע ולקו החירום הטלפוני.
בממוצע מדי יום מתקבלות במרכז כ-3 פניות חדשות.
ליווי בהליכים המשפטיים
במקרים של פגיעה מינית, עולות שאלות רבות לפני הגשת תלונה במשטרה:
"האם כדאי/צריך להתלונן?"
"האם יאמינו לי? למה שיאמינו לי? איך יאמינו לי?"
"מה מחכה לי במשטרה?"
"האם צריך עורך-דין?"
"האם חל חוק התיישנות?" (פלילית ו/או אזרחית)
במרכז סיוע 'תאיר' נוכל:
- להיפגש איתך ולספר לך על התהליך שתעבור/י במשטרה, אם וכאשר תחליט/י להגיש תלונה.
- ללוות אותך למשטרה לצורך הגשת התלונה, כולל נוכחות בזמן הגשת התלונה.
- ללוות אותך בכל התהליך בפרקליטות ובבתי המשפט, באם תרצי/ה בכך, כולל נוכחות בזמן העדות בבית המשפט.
- גם אם הגשת כבר תלונה במשטרה, נוכל ללוות אותך ולסייע לך בהמשך התהליך – ברור לגבי התקדמות ההליך בפרקליטות/משטרה.
- כאשר הפוגע מרצה את עונשו בכלא – נסייע לך בברור/עדכון מול רשויות הכלא בנושאים כמו חופשות, קיצור מאסר, שחרור מוקדם.
- במידה ונפסק לזכותך על ידי בית משפט בגזר הדין נגד הפוגע פיצוי כספי, נוכל לסייע לך במיצוי ההליך מול המרכז לגביית כנסות.
- כאשר הפוגע מסיים לרצות את עונשו בכלא – נסייע לך, במידת הצורך, בהגשת בקשה להרחקתו מאזור מגוריך ועבודתך.
- לסייע לך בהגשת תביעת נכות כללית כנפגעת תקיפה מינית מהמוסד לביטוח לאומי (מילוי טפסים, איסוף חומר, הגשה לביטוח הלאומי, וליווי לוועדות).
- לסייע לך וללוות אותך במידה ותרצי להגיש תביעת נזיקין אזרחית כנגד הפוגע/ים.
מרכז הסיוע מעניק ליווי ארוך טווח בהליך הפלילי הכולל ליווי הנפגעת לתחנות משטרה, בתי משפט, ולפרקליטות. וכן, המרכז מעניק ליווי ארוך טווח בהליך האזרחי (ליווי בתביעות נזיקין). רכזת הליווי בהליך הפלילי-משפטי, בסיוע מתנדבות, מלווה נפגעות גם לבדיקות וטיפולים רפואיים, בתביעות מהמוסד לביטוח לאומי.
ההליכים הפלילי והאזרחי הינם מורכבים וארוכים, ורכזת הליווי מיידעת את הנפגעות באשר לשלבי ההליכים ובאשר לזכויות שלהן בהליכים אלו. כל זאת על מנת שכל נפגעת תוכל לקבל את ההחלטה המתאימה לה מעמדה של ידע וכוח.
ההחלטה להגיש תלונה במשטרה היא של הנפגע/ת בלבד.
מטרת הליווי בהליך הפלילי-משפטי של מרכז הסיוע להגן על זכויותיה של הנפגעת, ולדאוג שתקבל את הסיוע הנפשי והמשפטי הדרוש - החל מהגשת התלונה ועד לסיום ההליכים המשפטיים באשר הם.
לפניה ראשונה, התקשר/י לקו סיוע - 1202 / 08-9496020
לרכזת הליווי בהליך הפלילי/משפטי – police-law@tair1202.org
קבוצות תמיכה
מרכז סיוע 'תאיר' מקיים קבוצות תמיכה לנשים שעברו פגיעה מינית ממושכת בילדות, וקבוצות תמיכה לנשים שעברו פגיעה מינית בבגרות.
קבוצת תמיכה יוצרת מרחב המאפשר שותפות, שייכות, ואמפתיה, המובילות להקשבה, הבנה, וחוסר שיפוטיות. מטרתה להוות מסגרת בטוחה, מגינה, המאפשרת לעבד יחד רגעים קשים, ולהתמודד עם הטראומה. קבוצת תמיכה מספקת הזדמנות לתהליך עיבוד משמעותי של הפגיעה, וכן הזדמנות להתמודדות עם השלכותיה. כוחה של הקבוצה נובע מהתמיכה ותחושת השייכות שמעניקות המשתתפות אחת לשנייה, וכן מהתמיכה שמעניקות מנחות הקבוצה.
ההשתתפות בקבוצת תמיכה מותנית בכך שהמשתתפות נמצאות או עברו טיפול נפשי פרטני, וכן בראיון שמטרתו לבדוק את התאמתן לקבוצת התמיכה. כל קבוצה נפגשת אחת לשבוע לתקופה של מספר חודשים, ומונחית על ידי 2 נשות מקצוע בעלות ניסיון בהנחיית קבוצות ומתמחות בעבודה עם נפגעות ונפגעי תקיפה מינית.
לפרטים נוספים: 1202 / 08-9496020.